Συνεργασία Τουρκίας – Ιράν εναντίον του ΠΚΚ

14:05 21/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Δηλώσεις για συνεργασία εναντίον του ΡΚΚ, αλλά και διαφωνίες ως προς το ζήτημα  της Συρίας είναι αυτά που προκύπτουν από την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν  στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν Αχμέτ Νταβούτογλου  και Αλί Ακμπάρ Σαλιχί, μετά τη συνάντηση που είχαν.

“Θα συνεχιστεί η κοινή αποφασιστικότητά μας στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ και του  PJAK. Θα συνεργαστούμε με

ένα κοινό σχέδιο δράσης μέχρι την τελική εξουδετέρωση  της τρομοκρατικής απειλής” δήλωσε ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι το PJAK θεωρείται “παρακλάδι” του ΡΚΚ που δραστηριοποιείται στο  Ιράν. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα συνεδριάσει το Τουρκοιρανικό  Ανώτατο Συμβούλιο Ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συρίας, ο Νταβούτογλου είπε πως συζήτησε και αυτό με τον Ιρανό ομόλογό του και τόνισε ότι “οι εξελίξεις έχουν δείξει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει μία διοίκηση που καταπιέζει το λαό της”.

“Η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί ειρηνική λύση” είπε και συνέχισε: «Δυστυχώς η Συρία δεν στράφηκε στην ειρηνική μετάβαση και προτίμησε να αύξηση την καταπίεση”.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί απόπειρας δολοφονίας του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον από το Ιράν.

Τόνισε ότι μετέφερε στον Ιρανό ομόλογό του τις σχετικές αμερικανικές πληροφορίες και ότι ο Σαλιχί του ανέφερε πως οι ισχυρισμοί είναι αναληθείς.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Ιρανός υπουργός είπε πως “πρόκειται για ισχυρισμούς κενού περιεχομένου.»

Ο Σαλιχί έκανε λόγο για “κοινό μέλλον” της Τουρκίας και του Ιράν, χρησιμοποιώντας το χαρακτηρισμό «κλαδιά του ίδιου δέντρου”. “Δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά αλληλοσυμπληρωνόμαστε” είπε και τόνισε ότι το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν αυτό της “τρομοκρατίας”. “Θα επισκεπτόμουν αργότερα την Τουρκία, αλλά μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση αισθάνθηκα την ανάγκη να δώσω αυτοπροσώπως τα συλλυπητήρια μου” είπε ο Σαλιχί και τόνισε πως “το ΡKK και το PJAK είναι κοινό μας πρόβλημα”.

Υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της τρομοκρατίας και εξέφρασε “παράπονο” σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι αυτή “ενώ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, δεν έχει κάνει το ίδιο για το PJAK”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας στην περιοχή, ο Σαλιχί υπογράμμισε την ευθύνη των ΗΠΑ και συνδέοντας τη δράση του ΡΚΚ και ειδικότερα την πρόσφατη επίθεση εναντίον στρατιωτικού φυλακίου, με τους Αμερικανούς, είπε “οι Αμερικανοί βρίσκονται στο Ιράκ και διαθέτουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό που υπάρχει εκεί. Εάν έδιναν έγκαιρα τις πληροφορίες αυτές στην Τουρκία, δεν θα ζούσαν οι Τούρκοι αδελφοί μας την τραγωδία που έζησαν”.

Μιλώντας σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα, ο Σαλιχί είπε πως “το Ιράν και η Τουρκία έχουν κοινές θέσεις σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής και αναφερόμενος στα “θεμέλια” όπως είπε των καλών αυτών σχέσεων, μίλησε με τρό

Keywords
Τυχαία Θέματα