Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης 1 και 2 Μαρτίου

12:27 17/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν ειδική συνεδρία στις 2 Μαρτίου για να συζητήσουν την προστασία του ευρώ από το χρέος και να εκλέξουν νέο επικεφαλής της Ευρωζώνης, με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι να είναι φαβορί για να κερδίσει τη θέση.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 1 και 2 Μαρτίου και ο κ. Βαν Ρομπέι – που έχει ήδη επιβεβαιώσει με ανάταση της χειρός τη θέληση του για μια νέα 30μηνη εντολή για να διευθύνει το Συμβούλιο κυβερνήσεων της ΕΕ – έχει αποφασίσει να καλέσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να πραγματοποιήσουν γεύμα εργασίας τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

”Θα υπάρξει μια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στη διάρκεια του γεύματος αφιερωμένη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στην επιλογή του Προέδρου της Συνόδου Κορυφής”, αναφέρει το γραφείο του κ. Βαν Ρομπέι προς τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που κατέχει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

ΕΕ και κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τα σχέδια του κ. Βαν Ρομπέι και πιθανόν ο διπλός διορισμός του ως Πρόεδρος των εξαμηνιαίων Συνόδων Κορυφής των 17κρατών της Ευρωζώνης συμφωνηθεί στο πλαίσιο ενός νέου οδηγού διασυνοριακής οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Βαν Ρομπέι θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τον επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παρά το ότι η Σλοβακία επανέλαβε την αντίθεσή της στη διάρκεια των συζητήσεων αυτής της εβδομάδας, η συζήτηση για τον ESM θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της πραγματικής δανειοδοτικής ικανότητας του νέου ταμείου διάσωσης που τίθεται σε λειτουργία τον Ιούλιο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις κυβερνήσεις να αυξήσουν αποτελεσματικά τους πόρους του ταμείου που ανέρχονται σήμερα στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα