Σύντομα νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ΚΥΠ, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

16:27 17/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση προχωρά το συντομότερο δυνατό με τον καταρτισμό νομοσχεδίου για το ρόλο και τρόπο λειτουργίας της ΚΥΠ, που θα υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο θα μπορεί να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος στις συγκεκριμένες περιπτώσεις παρακολουθήσεων που επιτρέπονται με βάση το άρθρο 17 του Συντάγματος,

μετά την τελευταία τροποποίησή του.

Σκοπός είπε είναι «να γίνονται εκείνες οι παρακολουθήσεις κατά τρόπον ασφαλή τόσο για τους πολίτες όσο και για το ίδιο το Κράτος και την Πολιτεία».

Ο Υπουργός μιλούσε στη Βουλή, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, η οποία συζήτησε το ρόλο της ΚΥΠ, τις ενδεχόμενες παρακολουθήσεις πολιτών και τις ευθύνες που προκύπτουν.

Ο Ιωνάς Νικολάου διαβεβαίωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι η ΚΥΠ ενεργεί αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια του κράτους, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν γίνονται παρακολουθήσεις που σχετίζονται με την προσωπική ζωή του οποιουδήποτε ή τα πολιτικά του φρονήματα ή τις πολιτικές του απόψεις».

Όπως είπε, τόνισε «εμφαντικά την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως η ΚΥΠ περιοριστεί στα καθήκοντά της όπως αυτά προβλέπονται στο Άρθρο 17 του Συντάγματος».

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κανένα να ανησυχεί για τα προσωπικά δεδομένα του ή την προσωπική του ζωή», είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι μόλις λήφθηκε η πληροφορία αναφορικά με κατοχή υλικού το οποίο σχετιζόταν με τις πολιτικές δραστηριότητες ή πρόσωπα πολιτικά, «ενεργήσαμε κατά τρόπο αποφασιστικό και κατάσχαμε όλο αυτό το υλικό και σήμερα υπάρχει ύποπτο πρόσωπο εναντίον του οποίου εξετάζονται ποινικές υποθέσεις για πιθανότητα διάπραξης αδικημάτων που σχετίζονται με παραβιάσεις νομοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τον καταρτισμό του σχετικού νομοσχεδίου, είπε ότι αφού συμπληρωθεί η συζήτηση και εξέτασή του και ο νομοτεχνικός έλεγχος, θα υποβληθεί στη Βουλή «γιατί πιστεύουμε ότι ο ρόλος και τρόπος λειτουργίας της ΚΥΠ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί κατά τρόπο που να επιτρέπει τους απαιτούμενους ελέγχους».

Αναφορικά με τις δυνατότητες οι οποίες προσφέρονται μέσα από την τροποποίηση του άρθρου 17 του Συντάγματος, ο κ. Νικολάου είπε ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα πρέπει να περιορίζονται μόνο καθόσον αφορά στα ζητήματα που ορίζονται και επιτρέπονται, και υπό τους όρους που επιτρέπονται με βάση το Σύνταγμα, με τους απαιτούμενους μηχανισμούς ελέγχου και τη δυνατότητα ο έλεγχος αυτός να γίνεται από ανεξάρτητα όργανα, επιφορτισμένα με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την οποιαδήποτε δραστηριότητα από οποιονδήποτε, η οποία να προσβάλλει την προσωπική ζωή, είτε αυτό αφορά πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα ή οργάνωση», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι ο καθένας πρέπει να απολαμβάνει της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμά του και τους νόμους του κράτους.

«Θέλω να είστε βέβαιοι γι’ αυτό, ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αλλά και η ίδια η υπηρεσία της ΚΥΠ δεν επιτρέπουν και ούτε μπορούν να ανεχτούν την οποιαδήποτε παραβίαση από οποιονδήποτε και αν προέρχεται», συνέχισε ο κ. Νικολάου.

Συμπλήρωσε ότι αυτό έχει τονιστεί εμφαντικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ανάληψη των καθηκόντων του, αυτό έχει τονίσει ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην ΚΥΠ, αλλά και καθημερινά τονίζεται και από τον πολιτικό προϊστάμενο της ΚΥΠ σε οποιοδήποτε από τα μέλη της.

Πρόσθεσε επίσης ότι έγνοια της Κυβέρνησης είναι η ασφάλεια του τόπου, η ασφάλεια του κράτους και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων, τα οποία διευρύνονται μέσα από διεθνή συμφέροντα που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου γύρω από τα θέματα ενέργειας.

«Έχουμε υποχρέωση έναντι του κράτους και έναντι των πολιτών να διαφυλάξουμε την ασφάλεια και των οικονομικών συμφερόντων και του καθενός προσωπικά», αλλά την ίδια ώρα «έχουμε και υποχρέωση να επιδείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον καταρτισμό του νομοσχεδίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν μπορεί να το προσδιορίσει, διαβεβαίωσε όμως ότι «θα γίνει το συντομότερο δυνατό, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα», το οποίο επιχείρησαν δύο διαφορετικές Κυβερνήσεις να ρυθμίσουν, χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης περιορίστηκε να δηλώσει πως έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της ΚΥΠ, αναφέροντας πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Διοίκηση της ΚΥΠ βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος ο Διοικητής της ΚΥΠ έχει κάμει μια προετοιμασία για το θέμα, η οποία χρειάζεται επεξεργασία τόσο από τη Νομική Υπηρεσία όσο και από τη Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού χαιρέτισε «την κατηγορηματική δήλωση της Κυβέρνησης δια του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ρυθμίσει την λειτουργία της ΚΥΠ», που λειτουργεί από το 1970 χωρίς κανένα νομοθετικό πλαίσιο ή κανονισμό.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Διοικητή της ΚΥΠ ότι ο Κύπριοι πολίτες πρέπει να νιώθουν ότι δεν υπάρχει κανένα αόρατο μάτι να τον παρακολουθεί, κανένας «Μεγάλος Αδερφός».

Συμπλήρωσε ότι κάθε πολίτης έχει το απόλυτο δικαίωμα στο απαραβίαστο της προσωπικής του ζωής και των πολιτικών του πεποιθήσεων. «Ο ρόλος και το έργο της ΚΥΠ είναι καθαρά και μόνο η ασφάλεια του κράτους», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής συζητήθηκε, επίσης, πως διασφαλίζεται η ασφάλεια του κυπριακού κράτους, μέσα από την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, μετά την ανακάλυψη των φυσικών πόρων, καθώς και με τα τεκταινόμενα στη Συρία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ότι «η ΚΥΠ υπάρχει για να εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια του τόπου», όχι για να εξυπηρετεί το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή την Κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε παρακολούθηση πολιτών ή πολιτικών προσώπων «είναι απαράδεκτη και εκτός κάθε συνταγματικής τάξης».

Χαιρέτισε τη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρούνται, με εξαίρεση το τελευταίο περιστατικό με τον λοχία της ΚΥΠ, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου οδηγείται στη δικαιοσύνη.

Τέλος, χαιρέτισε την εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης και του πολιτικού προϊσταμένου της ΚΥΠ για την ετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία της ΚΥΠ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον προϊστάμενο της ΚΥΠ για το σημαντικό ρόλο και την αποστολή της ΚΥΠ.

Χαιρέτισε τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι σε καμιά περίπτωση δεν παρακολουθεί η ΚΥΠ τον οποιονδήποτε πολίτη και ότι η υπάρχει η αποφασιστικότητα εκ μέρους της ΚΥΠ για την πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών.

Επίσης χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει τάχιστα στην ψήφιση του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει το ρόλο και την αποστολή της ΚΥΠ.
Για το επεισόδιο με το μέλος της ΚΥΠ που διερευνά η Αστυνομία, ο κ. Σαρίκας είπε ότι θα αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών για να τοποθετηθεί, ενώ είπε πιθανόν να χρειαστεί η Επιτροπή να επανέλθει στο θέμα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την παρουσίαση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Προϊστάμενο της ΚΥΠ, καθώς όπως είπε δεν δόθηκαν ικανοποιητικές εξηγήσεις για ποιΟν λόγο υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ανάδειξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων πολιτικών κομμάτων και προσώπων από μέλος της ΚΥΠ στη Λάρνακα, καθώς και για την καθυστέρηση να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Επίσης είπε, ότι δεν του δόθηκε ικανοποιητική εξήγηση στην απαίτηση να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση νομοθεσίας προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία θα διέπει τους κανονισμούς και τη λειτουργία της ΚΥΠ.

Είπε, τέλος, ότι η ΚΥΠ δεν πρέπει να είναι κομματικοποιημένη, δεν πρέπει να παρακολουθεί πολιτικές δυνάμεις – κάτι που όπως είπε λέχθηκε από κόμματα και βουλευτές – και δεν πρέπει να μετατραπεί σε «Μεγάλο Αδερφό».

Keywords
Τυχαία Θέματα