Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τις Εκλογές

11:07 15/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα τις Τοπικές Εκλογές μετά τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ που αφορούν την εκλογική διαδικασία της Κυριακής πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, του ΥΠΕΣ, του Γενικού Εφόρου Εκλογών, των Εφόρων Εκλογής και εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός

Εφορος Εκλογής, Ανδρέας Ασσιώτης.

Θα συζητήσουν, ανέφερε, τρόπους διενέργειας των εκλογών ακόμα και σε περίπτωση που η ΠΑΣΥΔΥ συνεχίσει να μην πείθεται για τους λόγους που επιβάλλουν τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με την παρουσία των δημοσίων υπαλλήλων στα εκλογικά κέντρα. Απώτερος στόχος του ΥΠΕΣ, σημείωσε, είναι να διενεργηθούν οι εκλογές κανονικά.

Αν παρ’ ελπίδα δεν διενεργηθούν οι εκλογές, συνέχισε ο κ. Ασσιώτης, σημαίνει ότι από την 1η του Γενάρη η θητεία των αιρετών σε κοινότητες και Δήμους σε ολόκληρη την Κύπρο θα λήξει και δεν θα έχουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση για να διοικεί τοπικά τις τοπικές κοινωνίες. ”Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως αποτέλεσμα”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόνοια στο Σύνταγμα για μη διενέργεια εκλογών σε περίπτωση που δεν βρεθούν υπάλληλοι να τις πραγματοποιήσουν, ο Γενικός Εφορος Εκλογών απάντησε ότι ”εάν για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούν να διενεργηθούν, δεν θα διενεργηθούν”, σημειώνοντας ότι αυτοί οι λόγοι ανωτέρας βίας δεν καθορίζονται από την νομοθεσία. Η νομοθεσία δεν προέβλεψε για τέτοια ενδεχόμενα και περιπτώσεις, όπως είπε.

Πρώτη επιλογή του ΥΠΕΣ, ανέφερε, είναι να πείσει την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ ότι σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εκλογών ”θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να επιτρέψουν την συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων”. Επικοινώνησε, συνέχισε, και με πολλούς προεδρεύοντες για να ακούσει και τη δική τους γνώμη αν θα συμμετάσχουν ή όχι στις Τοπικές Εκλογές. ”Τα πράγματα εξελίσσονται με τις ώρες και ελπίζω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να δούμε την ΠΑΣΥΔΥ να διαφοροποιεί την άποψή της. Αν παρ’ ελπίδα δεν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε ένα δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο”.

Εχουν, ανέφερε ο κ. Ασσιώτης, σκέψεις για το πώς μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά και να διενεργηθούν οι εκλογές, θα τα συζητήσουν αυτά με τα πολιτικά κόμματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος της ημέρας.

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκο Χατζηπέτρου, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέα Χριστοδούλου, καθώς είχε ενημερωθεί ότι στις 9 το πρωί σήμερα θα πραγματοποιούνταν συνεδρία στην ΠΑΣΥΔΥ. Παρακάλεσε με ειλικρίνεια – όπως ανέφερε – τον κ. Χριστοδούλου να προσκληθούν από την ΠΑΣΥΔΥ για να τους εξηγήσει τους λόγους που επιβάλλονται να γίνουν οι εκλογές και να τους μεταπείσει από την απόφαση που έχουν πάρει. Ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αναμένει στο ακουστικό νεότερα γι αυτό από την ΠΑΣΥΔΥ και αν κληθεί θα μεταβεί εκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα