Τα αρσενικά panda έχουν αναπαραγωγικό κύκλο!

17:32 11/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ότι τα γλυκύτατα ασπρόμαυρα αρκουδάκια δεν αναπαράγονται εύκολα ήταν γνωστό στις επιστημονικές κοινότητες, όμως, δεν ήταν το γεγονός πως πέραν των θηλυκών και τα αρσενικά έχουν αναπαραγωγικό κύκλο.

Οι ειδικοί έψαχναν για χρόνια να βρουν για ποιο λόγο η αναπαραγωγή του είδους αυτού είναι τόσο δύσκολη υπόθεση και ταυτόχρονα, τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ταχεία εξαφάνισή του.

Μία ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Βιολογίας Smithsonian από την Washington, D.C. μελετούσε, επί τρία χρόνια,

την τεστοστερόνη, την ποσότητα σπέρματος και το μέγεθος των όρχεων, οκτώ ενήλικων, αρσενικών panda στο κέντρο αναπαραγωγής Chengdu στην Κίνα, και κατέληξαν πως το συγκεκριμένο είδος παράγει βιώσιμο σπέρμα μόνο τον μισό χρόνο.

Τον υπόλοιπο μισό, τα αρσενικά…κρατιούνται, σεβόμενα τη γυναικεία ωορρηξία που είναι μία φορά το χρόνο και καθιστά γόνιμα τα θηλυκά για μόλις 24-72 ώρες μετά από αυτή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν, πρόσφατα, στο περιοδικό Biology of Reproduction. Πιστεύεται, πως η αναπαραγωγή των όμορφων αρκούδων που βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους ίσως βοηθηθεί και αυξηθεί, χάρη σε αυτά, έγραψε η Deutche Welle.

Στα βουνά της Δυτικής και Κεντρικής Κίνας, τα panda υπολογίζονται στα 1.600. Παρόλο που ο αριθμός τους έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά, η αποψίλωση δασών μπαμπού και οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το αριθμητικό τους μέγεθος και να μειώσουν τον πληθυσμό τους στο μισό, μέχρι το 2080.

Keywords
Τυχαία Θέματα