Τα δικαιώματα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς

17:27 15/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κομισιόν δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές που αποσαφηνίζουν τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς.

Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών είναι ήδη σε ισχύ περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Παραμένουν, ωστόσο, ορισμένα πρακτικά προβλήματα και ασάφειες, αφενός για τους αερομεταφορείς και τους αερολιμένες, και, αφετέρου, για επιβάτες με αναπηρία και επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή,

υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι επιβάτες υφίστανται αδικαιολόγητη άρνηση ή περιορισμούς στην κράτηση θέσης ή την επιβίβαση, με πρόφαση αδιευκρίνιστους λόγους ασφάλειας, ενώ σημαντικός αριθμός επιβατών δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Οι πρόνοιες αυτές για τους επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα περιλαμβάνουν: το δικαίωμα στη μη διακριτική μεταχείριση κατά την κράτηση της πτήσης και την αγορά εισιτηρίου, το δικαίωμα να ταξιδεύουν επί ίσοις όροις με οποιονδήποτε άλλον επιβάτη, το δικαίωμα στην πληροφόρηση σχετικά με τους κανόνες ασφάλειας που εφαρμόζουν οι αερομεταφορείς, το δικαίωμα σε δωρεάν παροχή συνδρομής, στο αεροδρόμιο και στο αεροσκάφος, το δικαίωμα να μεταφέρουν δωρεάν δύο τεμάχια του εξοπλισμού κινητικότητας.

Για να επωφεληθούν των παραπάνω δικαιωμάτων, οι επιβάτες θα πρέπει να κοινοποιούν στην αεροπορική εταιρεία, τον ταξιδιωτικό πράκτορα ή τον ταξιδιωτικό οργανισμό τις ανάγκες τους για παροχή συνδρομής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Οι φορείς διαχείρισης των αερολιμένων θα έχουν ενημερωθεί αναλόγως και είναι υπεύθυνοι για την παροχή συνδρομής έως την πύλη του αεροσκάφους και έως τη θέση στο αεροπλάνο, ενώ στη συνέχεια η συνδρομή είναι ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών. Η συνδρομή παρέχεται δωρεάν.

Οι αιτήσεις για μεταφορά ηλεκτρικού αναπηρικού αμαξιδίου ή άλλων δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων πρέπει να κοινοποιείται στον αερομεταφορέα 48 ώρες νωρίτερα. Η ασφάλεια όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος επί του αεροσκάφους είναι υψίστης σημασίας. Εάν οι αερομεταφορείς αρνηθούν την επιβίβαση σε άτομα με αναπηρία ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα, πρέπει η άρνηση αυτή να βασίζεται σε σαφώς αιτιολογημένους λόγους ασφάλειας.

Από την έναρξη ισχύος του, ο κανονισμός έχει καταστήσει δυνατή την ευκολότερη πρόσβαση στις αερομεταφορές και ομαλότερη ταξιδιωτική εμπειρία για τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια ταξιδιώτες με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα που χρησιμοποιούν κάθε χρόνο τα κύρια αεροδρόμια της Ευρώπης (στοιχεία 2010).

Ύστερα από τέσσερα έτη εφαρμογής, προέκυψαν πλέον ορισμένα διδάγματα που οδήγησαν στη δημοσίευση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών για την αποσαφήνιση ορισμένων από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των διάφορων συντελεστών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τους ταξιδιώτες σε όλα τα αεροδρόμια της ΕΕ, καθώς και τη λειτουργία των κοινοτικών αερομεταφορέων, που εισέρχονται, κινούνται στο εσωτερι

Keywords
Τυχαία Θέματα