Τα προβλήματα των Κεντρικών Φυλακών εξέτασε ο Υπ. Δικαιοσύνης

15:15 8/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα που υπάρχουν στις Κεντρικές Φυλακές τέθηκαν σήμερα επί τάπητος κατά τη διάρκεια πολύωρης συνάντησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκά Λουκά με την Διεύθυνση των Φυλακών, όπως και με την Κλαδική Επιτροπή των Δεσμοφυλάκων.

”Συζητήσαμε σφαιρικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις φυλακές για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όσα προβλήματα μπορούν να λυθούν, να λυθούν”, είπε ο Υπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

Ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα διαχρονικά, όπως ο υπερπληθυσμός και το πρόβλημα των εγκαταστάσεων που είναι

παλιές.

”Είναι αυτά που προσπαθούμε να λύσουμε με την ανέγερση των νέων κτιρίων που προγραμματίζουμε κι είμαστε στο τελικό στάδιο αυτή τη στιγμή για να οριστεί η Υπουργική Επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη γι αυτό το έργο”, σημείωσε.

Ο κ. Λουκά είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου κι έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά προβλήματα, ενώ άλλα έχουν περιοριστεί.

”Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τη Διεύθυνση και από το προσωπικό των Φυλακών. Εργάζονται πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και λόγω των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος, αλλά πιστεύω ότι τα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται. Ελπίζουμε ότι θα λύσουμε ακόμη και τα πιο μικρά προβλήματα για να μπορεί και το προσωπικό να εργάζεται σε καλύτερες συνθήκες”, πρόσθεσε.

Ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το ενδιαφέρον και την κατανόηση του ”να δοθούν άμεσες λύσεις σε όσα προβλήματα μπορούσαμε και σε άλλα να τα δούμε πώς θα τα επιλύσουμε”.

Οσον αφορά τον υπερπληθυσμό, σημείωσε πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό.

”Κυμαινόμαστε μεταξύ 600 και 700 ατόμων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τώρα με τις γιορτές θα δοθούν κάποιες χάρες – πιθανόν γύρω στις 50-60 – από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα υπάρξει μια προσωρινή ανακούφιση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 650 άτομα μέσα στις φυλακές”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι ”με τη λειτουργία του χώρου κράτησης των παράνομων μεταναστών στην Μενόγεια θα αποδεσμεύσουμε ως Αστυνομία την πτέρυγα 10, που χρησιμοποιείται γι αυτό το σκοπό, οπότε θα είναι στη διάθεση της Διεύθυνσης μερικώς να λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Θα χρησιμοποιείται πλέον”, συνέχισε, ”μόνο για κατάδικους η πτέρυγα 10, δεν θα χρησιμοποιείται ως κρατητήρια”.

Ερωτηθείς για την ιδιωτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη να επιδίδει τα εξώδικα σε όσους φοροδιαφεύγουν, αν το πράττει αυτό, ο κ. Λουκά είπε πως σε σημερινή σύσκεψη ”θα ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο αρμόδιος για το κάθε τμήμα και ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός, ποιος είναι ο αρμόδιος να επιδίδει αυτές τις κλήσεις του Φόρου Εισοδήματος”.

Σε ερώτηση κατά πόσον σκοπεύει να ζητήσει τη βοήθεια της Βουλής για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει το συγκεκριμένο καθεστώς, διευκρίνισε πως αυτό δεν αφορά μόνο το Υπουργείο του, αλλά και τη δικαστική εξουσία για την επίδοση των δικαστικών εγγράφων.

”Θα πρέπει να κοιτάξουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα