Τέως ΥΠΑΜ: Αργυρού και Γεωργιάδης θεωρούσαν το φορτίο στο Μαρί ακίνδυνο

17:07 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O αξιωματικός του ΤΑΕ Αρχηγείου Γιάννος Γιωρκάτζης κατέθεσε σήμερα ως 10ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο μάρτυρας ανέγνωσε στο δικαστήριο την έκθεση γεγονότων του τέως Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα αναφορικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, η οποία συντάχθηκε στις 20/7/2011.

Στην έκθεση γεγονότων ο κ. Παπακώστας αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύσκεψη της 6/2/2009 στο Προεδρικό Μέγαρο της οποίας προήδρευε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και παρευρίσκοντο μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής αρχηγός Αστυνομίας, ο τότε Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο συνταγματάρχης Υλικού Πολέμου Γ. Γεωργιάδης,  ο Αντιπλοίαρχος Κώστας  Φυτηρής και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας.

Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το πολιτικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το υπό κυπριακή σημαία πλοίο Monchegorsk και τόνισε την «αδήριτη ανάγκη ότι πρέπει να συμμορφωθούμε με το σχετικό ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ και υπέδειξε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να παραλάβουμε και να εξασφαλίσουμε το ύποπτο φορτίο, αφού προηγηθεί πλήρης και λεπτομερής φυσικός έλεγχος του φορτίου από ειδικούς εμπειρογνώμονες».

Ο κ. Παπακώστας ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος διαφώνησε με την παραλαβή του φορτίου και έθεσε «πολύ έντονα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με το να αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία την ευθύνη εκφόρτωσης και ασφαλούς φύλαξης του ύποπτου υλικού. Η αντίδραση μου αυτή οφειλόταν κυρίως στη γενική εκτίμηση ότι το εν λόγω φορτίο πιθανό να αποτελούσε στόχο δολιοφθοράς από ξένες δυνάμεις».

Εφ’ όσον όμως συνέχισε στην έκθεση του ο τέως ΥΠΑΜ «η παραλαβή του φορτίου φαινόταν ως αδήριτη ανάγκη με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας η ευθύνη φύλαξης του φορτίου ανατέθηκε στην Εθνική Φρουρά και στο ΥΠΑΜ ανατέθηκε ρόλος συντονιστή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την εκφόρτωση και μεταφορά του στρατιωτικού υλικού σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς».

Αναφέροντας ότι από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 το Υπουργείο Αμυνας δεν επαναπαύθηκε αλλά αντιθέτως «ενοχλούσε συχνά με επιστολές του το ΥΠΕΞ για επανεξέταση του θέματος και λήψη τελικής απόφασης» ο Κώστας Παπακώστας προσθέτει πως «πίστευα και πιστεύω ότι η πολιτική πτυχή του θέματος ήταν αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ γι’ αυτό το λόγο ήμασταν  φορτικοί προς αυτό για να απαλλαγούμε από το φορτίο και εμείς ως ΥΠΑΜ εξασκούσαμε πιέσεις προς αυτό το σκοπό».

Ακόμα στην έκθεση γεγονότων ο τέως Υπουργός αναφέρθηκε στη σύσκεψη στις 7/2/2011 στο ΥΠΑΜ και είπε πως «εγείρονται σοβαρά θέματα ασφάλειας ειδικά από τις πυρίτιδες που υπόκεινται σε ψηλές θερμοκρασίες και σε υγρασία ειδικά κατά τους θερινούς μήνες» ότι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ ανέφερε ότι «είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου όχι όμως επ’ αόριστον και επανέλαβε τις γνωστές σε όλους ανησυχίες» ε

Keywords
Τυχαία Θέματα