Τεράστιες οι δυνατότητες επενδύσεων από Κίνα

16:08 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις τεράστιες για την Κύπρο δυνατότητες αύξησης των κινεζικών επενδύσεων αναδεικνύει με συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής του Κυπρο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Άντης Ναθαναήλ, αναφερόμενος ενδεικτικά στη ραγδαία αύξηση των απευθείας στο εξωτερικό άμεσων επενδύσεων από την Κίνα στην Κύπρο κατά το 2010 – 2011, όταν ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε από το 1,36 εκατομμύριο δολαρίων ΗΠΑ

στα 90,9 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που χρειάζεται, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο κ. Ναθαναήλ, είναι η οργάνωση συντονιστικής ομάδας διευθυντικών στελεχών, η οποία θα εργασθεί συστηματικά και με συγκεκριμένους στόχους για προβολή των ευκαιριών που παρέχει η Κύπρος ειδικά για Κινέζους επενδυτές.

Μέχρι τότε, αυτόν το ρόλο αναλαμβάνει, όπως ανέφερε, αλλά με περιορισμένους πόρους ο Κυπρο-Κινεζικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος που έχει συσταθεί στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και ο οποίος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου και άλλους φορείς, καθώς και με την κινεζική Πρεσβεία στη Λευκωσία, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά έτη την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων από την Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, ο Σύνδεσμος διοργανώνει τις προσεχείς ημέρες, δύο σεμινάρια στην Κίνα, στις 27 Οκτωβρίου στο Πεκίνο και στις 2 Νοεμβρίου στη Σαγκάη, όπου θα παραστεί και θα ομιλήσει και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος και για την προώθηση της θεσμοθέτησης πλαισίου για την έκδοση ενός πιστοποιητικού ακίνητης ιδιοκτησίας, το οποίο θα συνοδεύεται από πολυσέλιδη έκθεση για το συγκεκριμένο ακίνητο που αγοράζεται, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και να κατοχυρώνονται καλύτερα τα συμφέροντα του αγοραστή – επενδυτή ακινήτων.

“Αυτό που εμείς θέλουμε να έρχεται στην Κύπρο”, πρόσθεσε ο κ. Ναθαναήλ, “είναι το 0,1% όλων των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό και αυτό θα είναι υπεραρκετό για την Κύπρο”.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να παραθέσει ενδεικτικούς αριθμούς για τα ποσοστά αυτά, ο κ. Ναθαναήλ είπε ότι “η Κίνα, κατά το 2011, επένδυσε απευθείας στο εξωτερικό 75 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και περισσότερες από 13.500 κινεζικές εταιρείες δημιούργησαν, κατά το ίδιο έτος, 18.000 επιχειρήσεις εκτός Κίνας και επενδύθηκαν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μόνον σε ακίνητη περιουσία το 2011, από τα οποία 90 – 100 εκατομμύρια δολάρια στην Κύπρο”.

“Η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε από Κινέζους στην Κύπρο”, όπως ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ, “είναι το έργο τσιμεντοποιίας στο Βασιλικό, το οποίο κτίσθηκε από αυτούς”.

“Ο Σύνδεσμος”, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ναθαναήλ, “είναι ο μεγαλύτερος και ο μόνος ίσως στην Κύπρο, που ασχολείται διαρκώς και επισταμένως με την ανάπτυξη των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας, ανήκει στο ΚΕΒΕ και συνεργάζεται απολύτως με την εδώ Πρεσβεία της Κίνας”.

“Έχουμε 220 Μέλη και οι δραστηριότητές μας”, πρόσθεσε, “είναι η διοργάνωση αρκετών σεμιναρίων στην Κύπρο, όπου φέρνουμε και Κινέζους ομιλητές, όπως και η διοργάνωση σεμιναρίων στην Κίνα για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου”.

“Για παράδειγμα”, συνέχισε ο κ. Ναθαναήλ, “από τις 26 Οκτωβρίου 2013 έως τις 2 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιήσουμε δύο σεμινάρια στην Κύπρο και στη Σαγκάη όπου, εκτός της κυπριακής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από 20 επιχειρηματίες, θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, όπως και ο Πρόεδρος του Κυπρο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Πανίκος Καουρής.

“Επίσης”, δήλωσε ο κ. Ναθαναήλ, “στις 4 Δεκεμβρίου 2013 διοργανώνουμε μία δεξίωση στην κινεζική Πρεσβεία και στις 20 Μαρτίου 2014 θα πραγματοποιήσουμε άλλο ένα μεγάλο σεμινάριο, στη Λευκωσία, για τις κινεζικές επενδύσεις στην Κύπρο και ήδη έχουν προκληθεί αρκετοί σημαντικοί ομιλητές από την Κίνα, για να έρθουν στο νησί και να εξηγήσουν τα τεκταινόμενα στην Κίνα όσον αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία”.

Ο Σύνδεσμος, που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, διαθέτει και ιστότοπο στο Διαδίκτυο, όπως ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ, δηλώνοντας ότι “οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταχωρούν διαφημίσεις τους με ένα πολύ λογικό αντίτιμο και τις διαφημίσεις αυτές μπορούν να προβληθούν σε όλη την Κίνα”.

“Σκοπός μας δεν είναι το κέρδος, αλλά η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κίνας”, είπε ο Διευθυντής του Συνδέσμου.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν υπάρχουν περισσότερο συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους για προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα στην Κύπρο, είτε για εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στη χώρα αυτή, ο κ. Ναθαναήλ δήλωσε πως “κυπριακά προϊόντα για εξαγωγή είναι πάρα – πάρα πολύ περιορισμένα”.

“Ομιλούμε”, πρόσθεσε, “κυρίως για επενδύσεις κυρίως στην ακίνητη περιουσία και ότι περιστρέφεται γύρω από την ακίνητη περιουσία, όπως γκολφ και ξενοδοχεία”.

“Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν είναι εκείνα ακριβώς που θα βγάλουν ξαφνικά την Κύπρο από την οικονομική κρίση και ένας από τους ανασταλτικούς λόγους”, όπως ανέφερε ο κ. Ναθαναήλ, “είναι το ότι δεν μας γνωρίζουν στην Κίνα”.

“Χρειάζεται”, είπε, “πάρα πολλή εργασία και δεν είναι όπως την κατάσταση με τη Ρωσία, όπου κάθε επιχειρηματίας ξέρει την Κύπρο, επειδή είναι τώρα 25 έτη που ασχολούμαστε με τη χώρα αυτή, ενώ με την Κίνα άρχισε να επιδεικνύεται ενδιαφέρον κατά τα τελευταία 3-4 έτη”.

“Πρόκειται για μιαν τεράστια χώρα”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον αυτό ξεκίνησε τώρα με τις προσπάθειες κυρίως του Κυπρο-Κινεζικού Συνδέσμου και του ΚΕΒΕ, καθώς και της Κυβέρνησης”.

“Για χρόνια ολόκληρα τώρα”, είπε ο κ. Ναθαναήλ, οι κινεζικές επιχειρήσεις, κατά 99%, όταν ήθελαν να επενδύσουν ή να ιδρύσουν υπεράκτιες εταιρείες, πήγαιναν είτε στη Σιγκαπούρη, στο Μακάο και στο Χονγκ Κονγκ, είτε στο Λονδίνο ή στο Βανκούβερ του Καναδά και την Κύπρο σχεδόν κανένας δεν τη γνώριζε”.

“Αυτός, κατά την ταπεινή μου γνώμη”, δήλωσε ο Διευθυντής του Συνδέσμου, “είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγων, διότι δεν μπορείς να προωθήσεις κάτι που ο άλλος δεν γνωρίζει καν”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κρίνονται ικανοποιητικά και προς την ορθή κατεύθυνση κάποια από τα κίνητρα που παρέχει η κυπριακή Κυβέρνηση σε ξένους επενδυτές, όπως η παραχώρηση ιθαγένειας, ο κ. Ναθαναήλ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “αυτό έχει βοηθήσει, σε αυτό το στάδιο, στο να έρθουν Κινέζοι στην Κύπρο”.

Αναφερόμενος σε επαφές που ο Σύνδεσμος έχει κατά καιρούς με την Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία, ο κ. Ναθαναήλ είπε ότι έγινε δέκτης εισήγησης – αιτήματος από τον Κινέζο Πρεσβευτή, για έκδοση ενός πιστοποιητικού για κάθε μεγάλη επένδυση, το οποίο να συνοδεύεται από ολόκληρη έκθεση 20 περίπου σελίδων, που θα περιγράφει την όλη κατάσταση της ακίνητης ιδιοκτησίας, μαζί με συγκεκριμένα στοιχεία του πωλητή.

Ο κ. Ναθαναήλ δήλωσε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στη θεσμοθέτηση αυτού του πιστοποιητικού που υπάρχει σε αρκετές άλλες χώρες και ήδη ο Σύνδεσμος και το ΚΕΒΕ ξεκίνησαν, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, την προεργασία για την προώθηση θεσμοθέτησής του και στην Κύπρο, προεργασία που ο κ. Ναθαναήλ εκτιμά πως ενδεχομένως να κρατήσει και έξι περίπου μήνες.

Ερωτηθείς εάν ο Σύνδεσμος ασχολείται και με θέματα προσέλκυσης Κινέζων περιηγητών στην Κύπρο, ο κ. Ναθαναήλ δήλωσε πως έχουν μεν τις απόψεις τους και για αυτά τα θέματα, όμως θεωρούν ότι ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων φορέων και δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

“Εκείνοι, όμως, που μελετούν την κινεζική νοοτροπία”, είπε ο κ. Ναθαναήλ, “γνωρίζουν ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν αναπτύσσεται κινεζικός τουρισμός, σε χώρες όπου δεν υπάρχει τσάινα τάουν (κινεζούπολη), δηλαδή μικρά καταστήματα και εστιατόρια, με κινεζικά προϊόντα με Κινέζους ως προσωπικό και πρέπει να δημιουργηθεί στην Κύπρο, ανεξαρτήτως απευθείας πτήσεων και άλλων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να έχουμε αφίξεις από την Κίνα στο νησί”.

Keywords
Τυχαία Θέματα