Τεράστιες οι προοπτικές για συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου, λένε οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών

16:54 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Mohamed Kamel Amr, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Amr ευχαρίστησε

την Κύπρο για τη στήριξη προς το λαό της Αιγύπτου κατά την επανάσταση του 2011, ενώ είπε ότι οι προοπτικές για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «είναι τεράστιες». Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «ελεγχόμενης αλλαγής» στη Συρία.

Μετά από τη συνάντηση, στην παρουσία των δύο Υπουργών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Πολιτικής Αρεοπορίας Mohamed Sherif προχώρησαν στη μονογραφή Αεροπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

«Μονογράψαμε σήμερα το κείμενο της Συμφωνίας για τις αεροπορικές υπηρεσίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, καθιστώντας ακόμη πιο στενές τις σχέσεις των λαών», ανέφερε στις δικές της δηλώσεις η κ. Μαρκουλλή.

Εξάλλου, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Amr για το Κυπριακό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου.

Ευχαρίστησε παράλληλα την Αίγυπτο για τη στάση αρχών που τηρεί όλα αυτά τα χρόνια υπέρ μιας λύσης που θα είναι σύμφωνη με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

«Εξέφρασα τη βαθιά θλίψη μας για το παρόν αδιέξοδο στις προσπάθειες για επανένωση και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αδιάλειπτα τον αγώνα μας μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όραμά μας για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο», είπε η Υπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό της συζήτησαν θέματα ενέργειας και υδρογονανθράκων, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είπε ότι η Αίγυπτος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε με τη Λευκωσία συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, το 2003. «Οι προοπτικές για συνεργασία είναι όντως τεράστιες» είπε η κ. Μαρκουλλή και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες για την ενέργεια αρχές εκατέρωθεν εργάζονται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμη, είπε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Amr ότι η Κύπρος υπερθεματίζει την περεταίρω ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου-ΕΕ και αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας της ΕΕ (EU task force) στο Κάιρο, στις 13 και 14 Νοεμβρίου.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη δεύτερη υπουργική συνάντηση μεταξύ ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, στις 13 Νοεμβρίου, που όπως είπε, συμπίπτει με την Κυπριακή Προεδρία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν και το ζήτημα της Συρίας, για το οποίο η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία για τη δραματική ανθρωπιστική κρίση, ενώ μίλησαν για την ανάγκη να τεθεί έ

Keywords
Τυχαία Θέματα