Ο Έρογλου χαιρετίζει τη δήλωση Ερντογάν ότι δεν υπάρχει ΚΔ, Τ/κ πολιτικοί την επικρίνουν

16:13 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έχει μεγάλη σημασία για τους Τ/κ το ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν είπε μπροστά στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ», δήλωσε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου υποστηρίζοντας ότι έδωσε το μήνυμα πως ό,τι και να γίνει η μητέρα – πατρίδα Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου προέβη σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του γραφείου της τουρκικής οργάνωσης επιχειρηματιών MÜSİAD στην Κύπρο,

Οκγιάι Σαντίκογλου. Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία για την Κύπρο, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, στην αναφορά ότι η ΕΕ έκανε αποδεκτή την «νότια Κύπρο» όχι ως Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ως Κύπρο, έδωσε το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζει κράτος που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις πραγματικότητες. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη». Από αυτά τα δύο «κράτη» – όπως είπε – ο ίδιος (ο Τούρκος Πρωθυπουργός) αναγνωρίζει μόνο το ψευδοκράτος. «Και έδωσε το μήνυμα ότι δεν ήταν σωστό το ότι η ε/κ πλευρά μπήκε στην ΕΕ ως Κύπρος. Άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει η πραγματικότητα πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, στο βορρά και στο νότο».

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του γιατί ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αναγνωρίζει το ψευδοκράτος «στο πρόσωπο της Μέρκελ και αυτό για μας έχει μεγάλη σημασία».

Επανέλαβε στη συνέχεια τον ισχυρισμό του ότι οι Ε/κ είναι αυτοί που έθεσαν υπό την κατοχή τους την Κυπριακή Δημοκρατία καθιστώντας την ε/κ – όπως είπε – κράτος. Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί φυσιολογικές τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές στην ε/κ πλευρά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Μεχμέτ Τσακιτζί μιλώντας σήμερα κατά την επίσκεψη της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων (KTÖS), δήλωσε πως η Τουρκία που θεωρεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει είναι σαν να μην θεωρεί ότι υπάρχουν και τα δικαιώματα των Τ/κ, οι εγγυήσεις της Τουρκίας, η παρουσία και ο επέμβαση του στρατού εδώ. «Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ερρντογάν δημιούργησαν αντιφάσεις και με τον εαυτό του».

Δεν είναι σωστό, πρόσθεσε, να θεωρείς ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, αν και δεν συμμετέχουν σε αυτήν οι Τ/κ, λέγοντας ότι αντί να συζητούμε τις λέξεις, έπρεπε να συζητούμε που η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετατραπεί σε μια ομοσπονδιακή δημοκρατία. «Εάν δεν υπάρχει μέρος Κυπριακή Δημοκρατία τότε γιατί η Φενέρμπαχτσε πήγε και έπαιξε με την ΑΕΛ, γιατί οι Βουλευτές του ΑΚΡ συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης;». Οσοι λένε ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το ψευδοκράτος, συνέχισε, γιατί δεν μετατρέπουν το λιμάνι της Μερσίνης σε λιμάνι ανοικτού εμπορίου και γιατί σε διεθνείς συσκέψεις που γίνονται στην Τουρκία και συμμετέχουν Ε/κ, δεν δίδεται χώρος και στους Τ/κ. Θα ήθελε, ανέφερε, να έβλεπε, ως κάτι που πρέπει από αυτούς που αναγνωρίζουν τα ψευδοκράτος, μια τουρκική ομάδα να παίξει με μια τ/κ στο στ

Keywords
Τυχαία Θέματα