Θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, στρατηγικών συνεργασιών και δαπανών συζήτησαν Τρόικα και ΧΑΚ

18:17 5/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης, δαπανών, αναπτυξιακών σχεδιασμών και στρατηγικών συνεργασιών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τεχνοκράτες της Τρόικας κατά τη συνάντηση τους το απόγευμα της Τρίτης με την Διεύθυνση του Χρηματιστηρίου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς.

Η συνάντηση με το ΧΑΚ

έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιούν οι τεχνοκράτες της Τρόικας με ημικρατικούς οργανισμούς, από τους οποίους συλλέγουν πληροφορίες για την κατάσταση των οργανισμών.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία ακολουθούσε τις συναντήσεις που είχε προηγουμένως η Τρόικα με άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Μεταξάς είπε ότι πέραν των θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα δαπανών όπου “τους δείξαμε τον περιορισμό των δαπανών που έχει γίνει στο Χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια”.

Ανέφερε επίσης ότι επεξηγήθηκαν στην Τρόικα οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί του χρηματιστηρίου, ενώ έθεσαν ερωτήσεις για θέματα προσωπικού και διεύθυνσης του ΧΑΚ και για το κατά πόσον υπάρχει νέον ενδιαφέρον από εταιρείες για εισαγωγή στο χρηματιστήριο

“Τους έχουμε πει ότι ο αριθμός των ξένων επενδυτών στο χρηματιστήριο μας έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ τους έχουμε παρουσιάσει τον τρόπο που έχουμε σχεδιάσει τα νέα προγράμματα μας, ενόψει των νέων εξελίξεων της κυπριακής οικονομίας”, είπε ο κ. Μεταξάς, σημειώνοντας ότι οι σχεδιασμοί ενός οργανισμού θα πρέπει να γίνονται ανάλογα με το τι συμβαίνει στο γύρω περιβάλλον δραστηριοτήτων του οργανισμού.

“Ηταν μια πολύ μελετημένη συζήτηση με τις δύο πλευρές να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες”, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι τους είχε σταλεί προηγουμένως από την Τρόικα “αριθμός ερωτήσεων και θεμάτων” και το ΧΑΚ είχε προβεί σε “μια πολυήμερη προετοιμασία” και πρόσθεσε ότι απάντησαν “τεκμηριωμένα το σύνολο των ερωτήσεων” που τέθηκαν από τους τεχνοκράτες της Τρόικας.

“Κάθε ερώτηση έπαιρνε και την ανάλογη τεκμηριωμένη με αριθμούς απάντηση”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τέθηκε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι το θέμα αυτό “δεν είχε τεθεί κατευθείαν”, αλλά “μας ρώτησαν για στρατηγικές συνεργασίες”.

Ο ΓΔ του ΧΑΚ είπε ότι ανέφεραν στην Τρόικα ότι “η εξεύρεση στρατηγικών συνεργασιών είναι μια συνεχής προσπάθεια”, όπως είναι η συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και συνεργασίες που υπάρχουν με άλλα χρηματιστήρια.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Τρόικα ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί κατά πόσον το ΧΑΚ είναι έτοιμο να δεχθεί την εισαγωγή μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Μεταξάς είπε ότι δεν τέθηκε μια τέτοια ερώτηση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ΧΑΚ “είναι έτοιμο να δεχθεί οποιονδήποτε οργανισμό”.

Πριν από τη συνάντηση με το ΧΑΚ, οι τεχνοκράτες της Τρόικας συναντήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης. Οι συναντήσεις γίνονται σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών.

Keywords
Τυχαία Θέματα