Την ανάγκη κοινής δράσης κατά της ανεργίας τόνισε η ΥΠΕΡΓ σε συνέδριο στις Βρυξέλλες

17:43 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, υπογράμμισε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

Η κ. Χαραλάμπους, η οποία έκανε την καταληκτική ομιλία στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες με θέμα την πολιτική της ΕΕ για την απασχόληση, είπε ότι

αυτό που ξεκίνησε ως μια οικονομική κρίση σύντομα εξελίχθηκε σε μια κρίση στον επίπεδο της απασχόλησης αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Τονίζοντας ότι η ΕΕ οφείλει να παρέμβει και να αναλάβει άμεση δράση, η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση από μόνη της δεν αρκεί για να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας αλλά χρειάζονται μικροοικονομικές παρεμβάσεις.

Μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας και σημείωσε ότι δυνατότητες ανοίγουν οι τομείς όπως η υγεία, η πράσινη οικονομία και η τεχνολογία της πληροφορίας.

Αναφερόμενη στην ανεργία των νέων, η Υπουργός επισήμανε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες η κατάσταση δεν έχει ακόμη βελτιωθεί και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να παραμείνει άμεση προτεραιότητα για τα κράτη μέλη και την Κομισιόν μέχρις ότου αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει ήδη αναγνωρίσει την ανάγκη αυτή και θα εργαστεί θέτοντας το θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας ως μια από τις προτεραιότητές της.

Ως εκ τούτου, είπε, στο επόμενο Συμβούλιο Απασχόλησης θα τεθούν ενώπιον των Υπουργών της ΕΕ συμπεράσματα με στόχο την ανάκαμψη του τομέα της απασχόλησης, αυξάνοντας τις πιθανότητες, ούτως ώστε η νεολαία της Ευρώπης να παραστεί στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Επίσης, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε στο Ατυπο Συμβούλιο στην Κύπρο για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ποια πρέπει να είναι η εμπλοκή σε εθνικό επίπεδο.

Η Κύπρια Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να αναπτυχθεί μια κοινή δράση καταπολέμησης της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε, οι συνθήκες που επικρατούν στα κράτη μέλη πρέπει φυσικά να ληφθούν υπόψη αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν επίσης κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό τα εργαλεία που έχει ετοιμάσει η ίδια η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ότι ένα σημαντικό εργαλείο στο οποίο δίδει πολύ μεγάλη σημασία η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και διαβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι η Προεδρία της Κύπρου θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΠΔΠ να λειτουργήσει για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη στήριξης της γυναικείας απασχόλησης, την ανάγκη καταπολέμησης των εργασιακών ανισοτήτων ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες και στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι στις προσπάθειες αυτές.

Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος

Keywords
Τυχαία Θέματα