Την Δευτέρα κατατίθενται τα μνημονιακά νομοσχέδια για την υγεία στη Βουλή

13:28 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σήμερα θα κατατεθούν τα πέντε από τα έξι μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν τον τομέα της υγείας, ενώ το έκτο νομοσχέδιο βρίσκεται στη νομική υπηρεσία για επεξεργασία και θα κατατεθεί τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης μετά από τη συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ανέφερε ότι τα πέντε νομοσχέδια εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε ερώτηση τι αφορά το τελευταίο αυτό νομοσχέδιο, ο Υπουργός απάντησε ότι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τ/κ που καταργείται. Αλλά θα πρέπει να γίνει με νομοθετική

ρύθμιση, ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα ισχύουν γι’ αυτούς οι προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους Ε/κ . «Πρέπει να έχουν συνεισφορά στις κοινωνικές ασφαλίσεις για 3 χρόνια και μπαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια με φορολογική δήλωση των ατόμων αυτών».

Τα νομοσχέδια αυτά, εξήγησε, είναι όρος για την πρώτη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας από την Τρόικα και αφορούν τους δικαιούχους, τα τέλη, την συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων, τους πολύτεκνους, τις τρίτεκνες οικογένειες, τις χρόνιες ασθένειες που εξαιρούνται, την αύξηση των τελών νοσηλείας για μη δικαιούχους.

Τα νομοσχέδια, είπε, θα πρέπει να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τα μέσα του μήνα.

Σε ερώτηση εάν μελετούν τρόπους μείωσης των δαπανών των νοσοκομείων, ακόμη και για κατάργηση του νοσοκομείου της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Πετρίδης είπε πως δεν το έχουν συζητήσει. Εξοικονομήσεις μπορούν να επιτευχθούν, σημείωσε λέγοντας ότι τα πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί είναι κατευθυντήριες γραμμές προς τους λειτουργούς υγείας. Διεκπεραιώνοντας μια πιθανή διάγνωση μιας ασθένειας έχουν προκαθορισμένο τι θα πρέπει να πράξει ο καθένας, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη αναλύσεων. Την προηγούμενη νύχτα ο ασθενής που νοσηλευόταν στις πρώτες βοήθειες έκανε όλον τον παρακλινικό έλεγχο, την επόμενη στον θάλαμο ξανά έλεγχο, έφερε ως παράδειγμα ο κ. Πετρίδης λέγοντας πως αυτά τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν για να σταματήσει η διασπάθιση των πόρων του νοσοκομείου.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση για περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων, ο Υπουργός απάντησε ότι στο λίγο χρόνο που βρίσκεται στο Υπουργείο, δεν του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει το θέμα. «Εστιάσαμε στο τι έπρεπε να σώσουμε από το μνημόνιο, να κερδίσουμε, και εκεί ήταν η όλη μας προσπάθεια. Είμαι ευτυχής που είχα συνεργάτες στο Υπουργείο Υγείας που ενστερνίστηκαν τις δικές μου απόψεις και θέσεις και θα έλεγα ότι ίσως είναι το μοναδικό Υπουργείο που έχει αλλάξει τους όρους του μνημονίου».

Ερωτηθείς εάν το ΓΕΣΥ παραπέμπεται για αργότερα, ο κ. Πετρίδης είπε πως μέσα σε όλες τις παραμέτρους του μνημονίου υπάρχει κι αυτή που λέει ότι πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά και να διερευνηθεί η εφαρμογή του. Εμείς εδώ και 3 μήνες στο Υπουργείο δουλέψαμε σκληρά γι’ αυτό, σημείωσε λέγοντας ότι καταγράφεται το 75% ασθενειών στο σύστημα για την κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, έκαναν τα πρωτόκολλα και είναι σε σωστό δρόμο.

Αναμένουμε την επικαιροποίηση της μελέτης για ανακοστολόγηση του ΓΕΣΥ, πρόσθεσε, λέγοντας πως ζητήθηκε παράταση τριών μηνών, η οποία δόθηκε και λήγει τον Μάιο. Θέση της κυβέρνησης είπε, είναι ότι έχει τη θέληση να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ.

Για τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας, ο κ. Πετρίδης είπε πως αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο, απάντησε πολλές ερωτήσεις, σημειώνοντας ότι «βρήκα απέναντί μου ανθρώπους οι οποίοι δείχνουν τη διάθεση να βοηθήσουν στη διεκπεραίωση του πραγματικά δύσκολου έργου που έχει να επιτελέσει το Υπουργείο και θα είμαστε πάντοτε σε στενή επαφή για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του τόπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα