Την πρώτη του ήττα στη Βουλή γνώρισε ο Κάμερον για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

08:47 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπέστη την πρώτη σημαντική κοινοβουλευτική ήττα του την Τετάρτη καθώς βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος του Βρετανού Πρωθυπουργού τάχθηκαν υπέρ του αντιπολιτευτικού Εργατικού κόμματος, απαιτώντας περικοπές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να καλέσει τον κ. Κάμερον να ζητήσει περικοπές σε πραγματικούς όρους στον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις

Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα ψηφίστηκε από 307 βουλευτές έναντι 294 βουλευτών που τάχθηκαν εναντίον.

Αν και η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αποτελεί την πρώτη ήττα για την κυβέρνηση συνασπισμού που απαρτίζεται από το κόμμα των Συντηρητικών και το μικρότερο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και μια ταπείνωση για τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Ο κ. Κάμερον είχε επιχειρήσει να αποτρέψει την εξέγερση βουλευτών του, απειλώντας να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε αύξηση πέρα του πληθωρισμού στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει γίνει όλο και πιο αμφιλεγόμενος λόγω των μέτρων λιτότητας που πλήττουν ολόκληρη την ήπειρο.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε επιδιώξει να συσπειρώσει το Συντηρητικό κόμμα, λέγοντας στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Αυτή η Κυβέρνηση ακολουθεί την πιο σκληρή γραμμή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό από κάθε άλλη Κυβέρνηση, από τότε που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

“Στην καλύτερη περίπτωση θα θέλαμε περικοπή του προϋπολογισμού, στη χειρότερη περίπτωση να παγοποιηθεί, και είμαι αρκετά έτοιμος να χρησιμοποιήσω το βέτο αν δεν έχουμε μια συμφωνία η οποία είναι καλή για τη Βρετανία”, πρόσθεσε.

«Αλλά ας είμαστε σαφείς, είναι προς το συμφέρον μας να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία», σημείωσε.

Ο κ. Κάμερον έχει προειδοποιήσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι στη διάρκεια συνομιλιών τους στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ότι η Βρετανία, η οποία δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί όπως ο προϋπολογισμός της ΕΕ ύψους €1,03 τρισεκατομμυρίων, αυξηθεί κατά 5,0% από την περίοδο 2007-13, αλλά επτά κράτη που είναι καθαρή συνεισφορείς στον προϋπολογισμό δήλωσαν αντίθετα στην αύξηση του σε μια στιγμή που χρειάζεται να προβούν σε περικοπές δαπανών στους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

Η Βρετανία απέρριψε την Τρίτη τις περικοπές ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε η Κύπρος, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, Γερμανία και Γαλλία έχουν ταχθεί με τη Βρετανία επιμένοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει να πάρει περισσότερα, με τις τρεις χώρες να απαιτούν περικοπές στον προϋπολογισμό του 2014-20, ύψους 100 δισ. ευρώ ή περισσότερες.

Keywords
Τυχαία Θέματα