Το Ατυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

18:42 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ως μέσο για έξοδο από την κρίση και επιστροφή της Ευρώπης σε ρυθμούς ανάπτυξης, συμφώνησαν σήμερα οι Υπουργοί Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την εκπαίδευση, η προώθηση της επιχειρηματικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους, η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, και η προώθηση της παροχής δεύτερης ευκαιρίας σε

έντιμους επιχειρηματίες που πτώχευσαν ήταν οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώθηκε η συζήτηση του Ατυπου Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπεύθυνος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα Antonio Tajani, λέγοντας πως το Ατυπο Συμβούλιο επιθυμεί να στηρίξει το επιχειρηματικό πνεύμα ώστε να γιορτάσουμε όλοι μας τη λήξη της Κυπριακής Προεδρίας με ένα νέο άνοιγμα, με την ελπίδα το 2013 να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα.

Στις δηλώσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Ατυπου Συμβουλίου στο συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Νεοκλής Συλικιώτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα γόνιμο και δημιουργικό το διάλογο.

«Αντικείμενο της συζήτησης μας στο Συμβούλιο ήταν η στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης», είπε.

Στο Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, «επιτύχαμε τη σύγκλιση απόψεων από τους συμμετέχοντες σε πολλά από τα θέματα που τέθηκαν. Κάποιες από τις κοινές διαπιστώσεις μας είναι ότι απαιτείται ενθάρρυνση της καινοτομίας και της εμπορευματοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς και διευκόλυνση της κατοχύρωσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της διαχείρισης των αντίστοιχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι χρειάζεται, επίσης, συνεχής καθοδήγηση των καινοτόμων επιχειρηματιών, διαχείριση των επιχειρηματικών τους σχεδίων και στήριξής τους σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης των νέων επιχειρήσεων.

«Επιπρόσθετα», συνέχισε, «οι επιχειρηματίες έχουν δικαίωμα στην αποτυχία, στη δεύτερη προσπάθεια και δεν πρέπει αυτό να αποτελεί αιτία στιγματισμού».

Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε πως ως μια πιθανή λύση την οποία επεξεργάστηκε το Ατυπο Συμβούλιο είναι να εισέλθει η επιχειρηματικότητα πιο πολύ στα προγράμματα σπουδών όλων των ειδικεύσεων, να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές σπουδές σε προ και μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως επίσης και να υπάρξει συνδυασμός της τεχνολογίας και των επιχειρηματικών σπουδών μαζί με άλλα αντικείμενα.

Οσον αφορά στην προβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως ελκυστικής και ρεαλιστικής επιλογής, ο κ. Συλικιώτης είπε πως απαιτούνται πολιτικές για διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στη χρηματοδότηση, καθώς και για κατάρτιση και συνεχή εκπαίδευση των γυναικών επιχειρηματιών.

Ο Υπουργός

Keywords
Τυχαία Θέματα