Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΧΙ της Βουλής – Απέρριψε δύο μνημονιακά νομοσχέδια – Στον αέρα η 2η δόση (upd)

20:50 5/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 23.04: Συνεχίζεται η σύσκεψη ηγεσιών κομμάτων στη Βουλή
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:00 η σύσκεψη των ηγεσιών των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, έχοντας καταλήξει σε συμφωνία επί των νομοσχεδίων περί Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και περί Αναδιάρθρωσης

των Χρηματοοικονομικών Οργανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά τη συμφωνία θα συνεχίσει και θα ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, για να ακολουθήσει αμέσως μετά δεύτερη συνεδρία στην οποία θα γίνει κατάθεση των νέων κειμένων με τη μορφή προτάσεων νόμου και αφού εξεταστούν με τη διαδικασία του επείγοντος θα τεθούν προς ψηφοφορία – αναμένεται η υπερψήφισή τους, προκειμένου να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της δανειακής σύμβασης ύψους €1,5 δις.

Είδηση 22.51: Συνεχίζεται η σύσκεψη ηγεσιών κομμάτων στη Βουλή

Συνεχίζεται για μια περίπου ώρα από τις 0930 το βράδυ η σύσκεψη ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, προκειμένου, σε συνεννόηση με τα κόμματα, να προβούν σε ενδεχόμενες τροπολογίες των νομοσχεδίων περί Συνεργατικών Εταιρειών και περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, έτσι ώστε να επανέλθουν σε νέα συνεδρία της Ολομέλειας και να ψηφιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, διαφαίνεται «προοπτική» για συμφωνία και για αυτό ενδεχομένως κλήθηκε γύρω στις 1030 όπως παρευρεθεί στη σύσκεψη και η ΓΔ της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, προκειμένου να συζητηθεί η διαδικασία.

Σε περίπτωση συμφωνίας για την νέα διαμόρφωση των δύο νομοσχεδίων που απορρίφθηκαν θα πρέπει, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρία της ολομέλειας, να προσκληθούν τα μέλη του Σώματος σε νέα συνεδρία όπου θα γίνει κατάθεση είτε με την μορφή προτάσεων νόμου, είτε με την μορφή νομοσχεδίων των νέων κειμένων για να προωθηθούν προς ψήφιση.

Η ψήφισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της β’ δόσης της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα, ύψους €1,5 δις.

Ενωρίτερα, τα δύο νομοσχέδια, που σχετίζονται με το μνημόνιο, απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και τα δύο νομοσχέδια απορρίφθηκαν με 21 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον. Υπέρ τάχθηκαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, εναντίον ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

Είδηση 21.44: ΥΠΟΙΚ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εσπευσμένα στη Βουλή

Γύρω στις 2125 προσήλθαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης προκειμένου, σε συνεννόηση με τα κόμματα, να προβούν σε ενδεχόμενες τροπολογίες των νομοσχεδίων περί Συνεργατικών Εταιρειών και περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, έτσι ώστε να επανέλθουν σε νέα συνεδρία της Ολομέλειας και να ψηφιστούν.

Η ψήφισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της β’ δόσης της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα, ύψους €1,5 δις.

Ενωρίτερα, τα δύο νομοσχέδια, που σχετίζονται με το μνημόνιο, απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και τα δύο νομοσχέδια απορρίφθηκαν με 21 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.

Υπέρ τάχθηκαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, εναντίον ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

Είδηση 21.38: Ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής λύσης καταβάλλει η Ολομέλεια της Βουλής

Η Ολομέλεια διέκοψε την αποψινή της συνεδρία προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για αναζήτηση διεξόδου στην κρίση που δημιουργήθηκε με την απόρριψη δύο νομοσχεδίων, η έγκριση των οποίων αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση για δεύτερης δόσης της δανειακής σύμβασης ύψους €1,5 δις.

Μετά τη συζήτηση και ψηφοφορία επί των 14 νομοθετημάτων σχετικά με το μνημόνιο, η Ολομέλεια της Βουλής είχε προγραμματισμένο ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να συζητήσει με τη διαδικασία του επείγοντος συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση και που αφορά τα ταμεία προνοίας και να επανέλθει προς ψήφιση, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη του Σώματος “να εκμεταλλευθούν” το διάλειμμα προκειμένου να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις και να επανέλθουν εγκρίνοντας τα νομοσχέδια περί Συνεργατικών Εταιρειών και περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, τα οποία είχαν νωρίτερα απορριφθεί με οριακή διαφορά.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε όπως στο διάλειμμα κληθεί στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και αφού υπάρξουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τα κόμματα να συγκληθεί ή αμέσως μετά τα μεσάνυχτα ή αύριο νέα συνεδρία της Ολομέλειας για να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Στην έκκληση Νεοφύτου ανταποκρίθηκε αμέσως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δηλώνοντας ότι “όλες οι ομάδες διαθέτουν τον απαραίτητο πατριωτισμό” ενώ και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, καθώς και εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο Βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης όπως και ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασαν την συμφωνία τους.

Η Προεδρεύουσα της συνεδρίας Μαρία Κυριακού αποφάσισε ημίωρο διάλειμμα προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διευθετήσεις.

Είδηση 21.27: Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΧΙ της Βουλής – Απέρριψε δύο μνημονιακά νομοσχέδια – Στον αέρα η 2η δόση

Δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με το μνημόνιο, το περί Συνεργατικών Εταιρειών και το περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, απέρριψε κατά πλειοψηφία απόψε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης οικοονμικής βοήθειας προς την Κύπρο να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συγκάλεσε σύσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών ώστε να συζητηθούν τροποποιήσεις και να βρεθεί συμβιβαστική λύση για ψήφιση των νομοσχεδίων.

Και τα δύο νομοσχέδια απορρίφθηκαν με 21 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.

Υπέρ τάχθηκαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, εναντίον ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

Νωρίτερα η απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας διακόπηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις και προσπάθεια εξεύρεσης σύγκλισης επί τροπολογιών στο θέμα που αφορά το μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού.

Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίας και αφού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα σχετικά με τη Συρία, άρχισε η συζήτηση των τριών κυβερνητικών νομοσχεδίων περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Συνεργατικών Εταιρειών και Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αφορούν το μέλλον του Συνεργατισμού.

Μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής ετέθησαν από την Προεδρεύουσα Μαρία Κυριακού ενώπιον του σώματος οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ, του ΚΣ ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και αμέσως μετά την παρουσίασή τους άρχισε η διαδικασία της ψηφοφορίας, με πρώτη τροπολογία του ΑΚΕΛ που αφορά τη διαγραφή συγκεκριμένου άρθρου και την προσθήκη νέου που προβλέπει για την επανάκτηση των κρατικών μετοχών από το Συνεργατισμό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι «το κράτος ως ο μέτοχος των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί δυνάμει του περί Συνεργατικών Εταιρειών νόμου δεν δικαιούται να διαθέσει προς πώληση μετοχικό κεφάλαιο, μέρος ή ολόκληρο, σε οιονδήποτε πέραν της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και αδειοδοτημένων συνεργατικών ιδρυμάτων».

Επί της τροπολογίας αυτής, το ΔΗΚΟ πρότεινε όπως απαλειφθεί η φράση «πέραν της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και αδειοδοτημένων συνεργατικών ιδρυμάτων» και όπως προστεθεί «χωρίς την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Για τη συγκεκριμένη εισήγηση του ΔΗΚΟ υπήρξαν τοποθετήσεις από το ΚΣ ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους που ζητούσαν την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης από το ΑΚΕΛ ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία προς έγκριση της τροπολογίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αρχικώς διαφώνησε, κατόπιν όμως των εισηγήσεων ΕΔΕΚ και Οικολόγων ζήτησε διάλλειμα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα