Αυγο τηγανιτο και θερμιδες

11:47 31/8/2021 - Πηγή: Argiro
Τα αυγά θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ένα από τα δώρα της φύσης στον άνθρωπο.

Η θρεπτική του αξία είναι ανεκτίμητη καθώς και τα οφέλη του για τον οργανισμό μας αμέτρητα. Σε προηγούμενα άρθρα έχει γίνει εκτενής αναφορά στη θρεπτικότητα των αυγών κι έχει απαντηθεί το ερώτημα «ποσες θερμιδες εχει ενα αυγο;». Ωστόσο, το ζήτημα “αυγο θερμιδες” διαφέρει ανάλογα τον τρόπο μαγειρέματος του αυγού. Έτσι, για τα αυγα τηγανιτα

οι θερμιδες είναι διαφορετικές από τα αυγά που μαγειρεύονται με άλλο τρόπο. Γι’ αυτό εδώ θα μάθουμε πόσες είναι για το αυγο τηγανιτο οι θερμιδες του.

Τρόποι μαγειρέματος αυγών

Τα αυγά μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν με πολλές υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά. Το μαγείρεμα των αυγών είναι απαραίτητο γιατί καταστρέφονται με τη θερμότητα τυχόν επικίνδυνα βακτήρια. Έτσι, γίνονται πιο ασφαλή προς κατανάλωση. Οι πιο γνωστοί μέθοδοι μαγειρέματος αυγών είναι:

Βρασμένα: Τα αυγά μαγειρεύονται με τα κελύφη τους σε μια κατσαρόλα σε βραστό νερό. Τα βράζουμε για 6-10 λεπτά αναλόγως πόσο σφιχτό επιθυμούμε τον κρόκο. Όσο πιο παρατεταμένος είναι ο βρασμός τόσο πιο σφιχτός γίνεται ο κρόκος.

Τηγανιτά: Τα αυγά μαγειρεύονται, αφού πρώτα έχουμε σπάσει το κέλυφος του, σε ζεστό τηγάνι με μια μικρή ποσότητα λιπαρής ύλης (λάδι ή βούτυρο). Με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος αυξάνονται για τα αυγο οι θερμιδες.

Ποσέ: Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε ελαφρώς πιο δροσερό νερό από το βραστό σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει στους 70-80οC για 2,5-3 λεπτά.

Ψημένο: Τα ψημένα αυγά μαγειρεύονται σε ζεστό φούρνο σε σκεύος με επίπεδο πιάτο μέχρι να σφίξουν.

Ομελέτα: Για την παρασκευή ομολέτας πρώτα σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ ή πιάτο και τα χτυπάμε μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να γίνουν ένα σώμα. Τα χύνουμε σε ένα καυτό τηγάνι με λίγη λιπαρή ύλη (λάδι ή βούτυρο). Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σταθεροποιηθούν.

Αυγο θερμιδεςΑυγα τηγανιτα θερμιδες

Γνωρίζουμε πλέον ότι για το ζήτημα “αυγο θερμιδες” δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Αφού το ερώτημα “ποσες θερμιδες εχει ενα αυγο” έχει καθησυχαστική απάντηση. Τα αυγά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Πόσες, όμως, είναι για ένα τηγανιτο αυγο οι θερμιδες του; Όταν τηγανίζουμε τα αυγά σε λάδι ή βούτυρο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι προσθέτουμε περίπου 50 θερμίδες για κάθε κουταλάκι του γλυκού (5γρ) που χρησιμοποιούμε. Έτσι:

Αυγο θερμιδες: 77Αυγα τηγανιτα θερμιδες: 150Βραστά ή τηγανιτά αυγά;

Οι διάφοροι τρόποι μαγειρέματος των αυγών μπορούν να μεταβάλλουν την θρεπτική αξία τους αλλά παράλληλα καθιστούν μερικά θρεπτικά συστατικά του αυγού πιο εύπεπτα. Πιο συγκεκριμένα, τα βραστά αυγά έχουν 77 θερμίδες και 5,3γρ λίπους ενώ τα τηγανιτά φτάνουν τις 150 και έχουν 7γρ λίπους. Επομένως, το τηγανιτό αυγό λόγω του τρόπου μαγειρέματός του αποδίδει περισσότερες θερμίδες από το βραστό. Ωστόσο, αν γίνεται σωστό μαγείρεμα των αυγών δεν παρατηρείται διαφορά στη διατροφική αξία τους. Αλλά ούτε καταστρέφονται κάποια από τα συστατικά τους.

Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι το μαγείρεμα σε τηγάνι είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος παρασκευής φαγητού. Οπότε είναι προτιμότερο να τρώμε βραστά αυγά από ότι τηγανιτά. Αν όμως επιλέξουμε τα τηγανιτά αυγά θα πρέπει να τα τηγανίσουμε σε λάδι που είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες όπως είναι το ελαιόλαδο. Αυτά τα λάδια δεν οξειδώνονται εύκολα και δεν γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας.

Ο τρόπος μαγειρέματος των αυγών επηρεάζει τόσο τη θερμιδική τους αξία όσο κι σε ένα βαθμό την θρεπτικότητά τους. Το “αυγο θερμιδες” διαφέρει σε σχέση με τα “αυγα τηγανιτα θερμιδες”. Για αυτό τα βραστά είναι καλύτερο να εντάσσονται περισσότερο στη διατροφή μας από ότι τα τηγανιτά. Σε κάθε, όμως, περίπτωση το αυγό έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό μας όποιος κι αν είναι ο τρόπος μαγειρέματός του.

Τα τηγανιτά αυγά ίσως να μην είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να φας αυγά. Γιατί δεν δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό; Εδώ δες πώς θα κάνεις τα πιο πετυχημένα αυγά ποσέ και δεν θα χάσεις:

Αυγο ποσε

Το άρθρο Αυγο τηγανιτο και θερμιδες εμφανίστηκε πρώτα στο Argiro.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
αυγο τηγανητο θερμιδεσ,
Τυχαία Θέματα
Αυγο,avgo