Το ΕΚ ενέκρινε ψήφισμα για την ενίσχυση της προξενικής προστασίας των πολιτών της ΕΕ

15:13 25/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με 596 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 12 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα ψήφισμα για την ενίσχυση της προξενικής προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι διπλωματικές και προξενικές αρχές όλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών θα πρέπει να παράσχουν σε κάθε πολίτη της ΕΕ που βρίσκεται στο εξωτερικό την ίδια προστασία που προσφέρουν και στους υπηκόους τους.

Οι Ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους ζήτησαν επίσης από τις αντιπροσωπείες της ΕΕ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση της προστασίας των Ευρωπαίων που βρίσκονται σε χώρες

εκτός ΕΕ.

Εισηγήτρια της έκθεσης ήταν η Ευρωβουλευτής από τη Σλοβακία Edit Bauer, η οποία, δήλωσε μετά την έγκριση ότι η πρόταση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το ότι περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει κατ `ανάγκη μεγαλύτερη γραφειοκρατία. «Περισσότερη Ευρώπη θα μπορούσε να σημαίνει επίσης περισσότερη βοήθεια για τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν ανάγκη, μεγαλύτερη προστασία για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν κρίσιμες καταστάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ όπου η χώρα τους δεν αντιπροσωπεύεται», είπε.

Σύμφωνα πάντα με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά όπως κάθε πολίτης της ΕΕ που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που έχει πέσει θύμα ατυχήματος, βίας, ληστείας, να μπορεί ελεύθερα να ζητήσει βοήθεια από την πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ ή από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, εφόσον η χώρα του δεν αντιπροσωπεύεται στην επικράτεια του κράτους στο οποίο βρίσκεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα