Το ΕΤΕΚ καταγγέλλει απαιτήσεις για καταβολή εγγύηση συμμετοχής σε διαγωνισμούς

13:54 22/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου καταγγέλλει την πρακτική των αρμόδιων Αρχών να εμμένουν στην απαίτηση για καταβολή εγγύησης συμμετοχής στους Διαγωνισμούς Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών, με πρόσφατο παράδειγμα την προκήρυξη Διαγωνισμού από το Δήμο Γερμασόγειας για τη μελέτη-επίβλεψη της αναδιαμόρφωσης του πρώην περιφερειακού σχολείου Γερμασόγειας σε Δημοτικό Μέγαρο.

Σε ανακοίνωση του το ΕΤΕΚ, αναφέρει ότι η πρακτική που εφαρμόζεται από τις συγκεκριμένες Αρχές, όχι μόνο αψηφά

τις παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου και τις οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, αλλά καταδεικνύει άγνοια ή ακόμα και αδιαφορία για τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν την παρούσα περίοδο στην Κύπρο.

“Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, η έλλειψη ρευστότητας και η κρίση στον οικοδομικό τομέα καθιστούν την απαίτηση για εγγύηση συμμετοχής, σε αυτούς ειδικά τους διαγωνισμούς, όχι απλά παράλογη αλλά και εκτός τόπου και χρόνου διότι, απλούστατα, με αυτή τους τη στάση δείχνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί ποσώς τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως κράτος και ως κοινωνία και θα πρέπει επιτέλους να ζητούμε τα άκρως απαραίτητα και να δείχνουμε προτίμηση σε κάθε τι που ενισχύει την τοπική αγορά και επαγγελματίες”, προστίθεται.

Είναι πρόδηλο, σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει επιπλέον και την αξιοκρατία των Διαγωνισμών, διότι εμποδίζεται η πλειοψηφία των μελετητών να συμμετέχουν λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης του απαιτούμενου ποσού, αφού δεν δίνεται εναλλακτική δυνατότητα έκδοσης ισόποσης επιταγής.

Επισημαίνεται ότι η Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων -με την εγκύκλιό της ΓΛ/ΑΑΔΣ 61- προτρέπει τους Αναθέτοντες Φορείς να μην ζητάνε εγγύηση συμμετοχής και να χρησιμοποιούν αντί αυτής τη Δέσμευση μη απόσυρσης προσφοράς, η οποία επιτελεί ακριβώς τον ίδιο σκοπό με την εγγύηση συμμετοχής χωρίς παράλληλα να επιβαρύνει αλόγιστα τους μελετητές. Ακόμα και σε περιπτώσεις Διαγωνισμών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συστήνεται η δημοσίευση διορθωτικού εγγράφου προς αντικατάσταση της απαίτησης για υποβολή εγγύησης συμμετοχής με τη Δέσμευση μη απόσυρσης προσφοράς.

“Το επιχείρημα των Αναθετουσών Αρχών για προστασία των συμφερόντων τους και διασφάλιση, μέσω της απαίτησης εγγύησης συμμετοχής, της μη απόσυρσης του χαμηλότερου προσφοροδότη και, άρα, της ολοκλήρωσης των έργων δίχως απώλειες, αποδυναμώνεται εάν αναλογιστεί κανείς πως οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν Διαγωνισμούς για υπηρεσίες και όχι για εκτέλεση έργων”, σημειώνεται.

Το Επιμελητήριο καλεί, τέλος, τις Αναθέτουσες αρχές να μην απαιτούν εγγύηση συμμετοχής και σε όσες το έχουν ήδη πράξει να ανακαλέσουν άμεσα τη συγκεκριμένη πρόνοια με διορθωτικό έγγραφο. Επιπλέον, καλεί τα μέλη του να καταδικάζουν και να καταγγέλλουν στο Επιμελητήριο παρόμοια φαινόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα