Το Εurogroup καλωσόρισε την απόφαση του ΕΜΣ για την έγκριση της α΄ δόσης στην Κύπρο

22:44 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Eurogroup καλωσόρισε απόψε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την έγκριση της πρώτης δόσης κυπριακού μνημονίου ύψους 3 δις ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του Εurogroup που διάβασε απόψε ο Πρόεδρός του Γερούν Ντεισελμπλουμ, αναφέρεται ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες όπως συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου

για την πρώτη δόση.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης επιδοκιμάζουν τις κυπριακές αρχές για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και επαναλαμβάνει την εκτίμηση και κατανόηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Κύπριοι πολίτες.

Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση των ανεξάρτητων αξιολογήσεων για το ξέπλυμα χρήματος. Όπως αναφέρει, τα μέρη της τρόικα έχουν υποβάλει έκθεση με τα βασικά ευρήματά τους στο Εurogroup και συστάσεις για διόρθωση των ανεπαρκειών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο σχέδιο δράσης κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τον οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ των οργάνων της τρόικας και των Κυπριακών Αρχών στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.

Η έκθεση για το ξέπλυμα που υποβλήθηκε, δείχνει ότι το νομικό πλαίσιο είναι κατάλληλο αλλά υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του. Η τρόικα θα εντοπίσει όλα τα κενά στο πλαίσιο ενός σχεδίου σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Αναφέρει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού και είναι σημαντικό να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντεισελμπλουμ, η έκθεση για το ξέπλυμα χρήματος που υποβλήθηκε, δείχνει ότι το νομικό πλαίσιο είναι κατάλληλο αλλά υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.

Από την πλευρά του απαντώντας σε ερώτηση για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν τόνισε ότι η άρση τους θα γίνει όταν καταστεί δυνατόν, αλλά προς το παρόν, όπως είπε, είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα φύγουν κεφάλαια. Νομίζω, ότι είναι σημαντικό σταδιακά να αρθούν οι περιορισμοί για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει μαζική έξοδος κεφαλαίων, κατέληξε ο κ. Ρεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα