Το πόρισμα της αστυνομίας για την τραγωδία στο Μαρί

14:05 8/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Αστυνομία, σύμφωνα με το πόρισμά της για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί, κρίνει ότι προκύπτουν έξι ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας.

Στην έκθεση του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, η οποία είναι μέρος του ογκώδους πορίσματος της αστυνομίας, το οποίο υποβλήθηκε μαζί με το μαρτυρικό υλικό στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη την περασμένη Τρίτη, υπάρχει ξεκάθαρη εισήγηση για δίωξη δώδεκα προσώπων.

Την έκθεση αποκαλύπτει αποκλειστικά σήμερα η Εφημερίδα

‘Πολίτης‘.

Τα έξι αδικήματα
1. Ανθρωποκτονία
2. Πρόκληση θανάτου εξ αμελείας
3. Αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη
4. Άλλες αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη
5. Παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος
6. Απώλεια, καταστροφή και βλάβη υλικού της ΕΦ λόγω αμέλειας

Ο Μάρκος Κυπριανού

Ο τέως ΥΠ ΕΞ γνώριζε από την πρώτη μέρα για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την έκρηξη ενημερωνόταν για την επικινδυνότητά τους μέσα από συσκέψεις και επιστολές, και παρ’ όλα αυτά επέμενε στην παραμονή και φύλαξη του φορτίου.

Διερωτάται (ο αστυνομικός διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου, ανώτερος αστυνόμος Χριστάκης Μαυρή, ο οποίος υπογράφει την έκθεση της αστυνομίας) αν μπορούν να στοιχειοθετηθούν εναντίον του τα αδικήματα 1,2,4 και 5.

Ο Κώστας Παπακώστας

Παρόλο που ήταν ενήμερος για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και του περιεχομένου τους από την πρώτη μέρα δεν έδωσε οδηγίες για ορθή αποθήκευσή τους ούτε για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας που βρίσκετο στα εμπορευματοκιβώτια.

Στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-5.

Τέως Αρχηγός Πέτρος Τσαλικίδης

Από τις πρώτες μέρες έλαβε γνώση για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων. Επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια. Ως στρατιωτικός και αρχηγός ΓΕΕΦ, όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ.

Στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Ο υπαρχηγός ΓΕΕΦ Σάββας Αργυρού

Γνώριζε την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και το περιεχόμενο τους από την πρώτη μέρα τοποθέτησης στη Ναυτική Βάση. Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες, ώστε να μην τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση. Επίσης, παρέλειψε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και τακτικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ.

Στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.

Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης

Υπήρξε διευθυντής της ΔΥΠ κατά την άφιξη των εμπορευματοκιβωτίων. Ορίστηκε ως γενικός υπεύθυνος εκ μέρους της ΕΦ για χειρισμό του θέματος.

Γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ως εκ της θέσης του την επικινδυνότητα του φορτίου και τον τρόπο φύλαξής του. Π

Keywords
Τυχαία Θέματα