Το Υπουργικό ενέκρινε τα νομοσχέδια για το πακέτο οικονομικών μέτρων

23:06 7/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο κ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε άλλα συζήτησε νομοσχέδια που αφορούν στην υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Προέδρου

της Δημοκρατίας και των κομμάτων.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή ήταν τα ακόλουθα:

• Συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με το πάγωμα απολαβών (προσαυξήσεις/ΑΤΑ) για δύο χρόνια. Αποφασίστηκε η έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους, επίσης για δύο χρόνια. Η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας μεταξύ του εργοδότη και του εργοδοτούμενου. Παράλληλα, τερματίζεται η έκτακτη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 2,5 χιλιάδες ευρώ. Όλες οι εισφορές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εκπίπτουν του Φόρου Εισοδήματος.

• Αύξηση του συντελεστή του φόρου επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%.

• Αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κάτοχους ακίνητης περιουσίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών.

• Ψήφιση του νομοσχεδίου για αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 17%, που όπως είναι γνωστό εκκρεμεί στη Βουλή από τον Αύγουστο, με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για δικαιότερη ανακατανομή της ΑΤΑ με στόχο την κατάληξη εντός έξι μηνών.

• Εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της στόχευσης των κοινωνικών παροχών. Το νομοσχέδιο για τη στόχευση των κοινωνικών παροχών έχει ήδη σταλεί στη Βουλή εδώ και μερικές βδομάδες.

• Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω έγκρισης νομοθετημάτων, όπως π.χ. α) για τη φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους και β) απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

• Επανεξέταση διαφόρων επιδομάτων που παραχωρούνται στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία με στόχο τη φορολόγηση όσων υπολογίζονται για σκοπούς σύνταξης και εφάπαξ καθώς και κατάργηση ή διαφοροποίηση άλλων. Για αυτό το μέτρο γίνεται συγκεκριμένη εργασία στο Υπουργείο Οικονομικών και θα είναι ένα από τα μέτρα που θα κατατεθούν στη Βουλή με το νέο έτος.

• Λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης, όπως με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένο εγγυοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, στα μέτρα ανάπτυξης περιλαμβάνονται:

α. Παροχή φορολογικών κινήτρων για επένδυση των κερδών σε αναπτυξιακά έργα και για μηχανογράφηση.<

Keywords
Τυχαία Θέματα