Τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία

20:02 23/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έγκριση χθες από την Βουλή των κυβερνητικών νομοσχεδίων για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία και την αναμενόμενη για σήμερα μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη και των πολιτικών αρχηγών προβάλλει σήμερα ο τουρκικός και τ/κ Τύπος.

Το λεγόμενο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα

Κύπρου.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή σε τηλεγράφημά του με τίτλο «Οι Ε/κ αποθηκεύουν τρόφιμα» γράφει ότι οι Ε/κ ανησυχώντας λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, τα τελευταία τους χρήματα τα ξοδεύουν αγοράζοντας τρόφιμα από τα σουπερ μάρκετ.

Αναφέρεται στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει στην αγορά το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι κλειστές 8 ημέρες τώρα και πως, εκτός από τα είδη άμεσης ανάγκης, το παζάρι έχει παγώσει. Κάνει λόγο στις ουρές για αναλήψεις σε ΑΤΜ κυρίως στη Λεμεσό και τη Λάρνακα, όπως γράφει, σημειώνοντας πως υπάρχουν και μαγαζιά «που δεν κάνουν σεφτέ», ενώ λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει κίνηση ούτε στις λαϊκές αγορές.

Παραπέμπει σε δηλώσεις του Ανδρέα Χατζηαδάμου, της Ένωσης Υπεραγορών που τόνισε ότι το 70% των αγορών σε σούπερ μάρκετ γινόταν με πιστωτικές κάρτες.

Η εφημερίδα Μιλλιέτ γράφει ότι η ΚΔ μετά που βάλτωσε στα χρέη δυσκολεύεται να βγει από την τραπεζική κρίση. Προσεγγίζεται μια λύση έναντι του εκβιαστικού διλλήματος «εάν οι Ε/κ δεν συμμορφωθούν το Βερολίνο μπορεί να δοκιμάσει τα αδοκίμαστα», προστίθεται. Γράφει επίσης ότι τελικά ενώ απορρίφθηκε το πακέτο διάσωσης που είχαν προτείνει οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το οποίο ενέκρινε και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο τέλος φαίνεται πως θα έρθουν εντός των γραμμών που έχουν χαράξει οι Βρυξέλλες.

Σημειώνει δε ότι το μήνυμα «παίζετε με τη φωτιά» που ήρθε από την Γερμανία για ν’ αυξήσει την πίεση προς τους Ε/κ υπογράμμισε την πραγματικότητα. Θεωρεί δε ότι η πιθανότητα να μετατραπούν σε πραγματικότητα τα ερωτήματα που αφορούν πώς βγαίνει μια χώρα από την ευρωζώνη και ποιες θα είναι οι συνέπειες, στην περίπτωση της Κύπρου ισχύει, ενώ στις περιπτώσεις άλλων χωρών το Βερολίνο προτίμησε τέτοια ερωτήματα να μείνουν θεωρητικά. Επισημαίνει δε ότι η Κύπρος είναι το 0,2% της οικονομίας της ευρωζώνης.

Σε άλλο δημοσίευμα της Μιλλιέτ και σε ανταπόκριση από τα κατεχόμενα αναφέρεται ότι οι πληροφορίες πως οι Ε/κ πρότειναν μια ναυτική και μια αεροπορική βάση στους Ρώσους έναντι οικονομικής βοήθειας προκάλεσε αναστάτωση στο ψευδοκράτος. Σε ανακοίνωση του «προεδρικού», αναφέρεται, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ έκανε έκκληση να μην γίνουν βήματα που θα παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τ/κ. Η κρίση, συνέχισε, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για λύση, αρκεί να μην μετατραπεί σε οπορτουνισμό, πρόσθεσε. Σε δηλώσεις εξάλλου στη Μιλλιέτ, ο «υπεξ» Χουσείν Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν σοβαρά», λέγοντας πως οι Ε/κ μπορεί να τα δώσουν όλα στη Ρωσία και το βλέπουν αυτό ζεστά. «Και το 1974 οι Ε/κ συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο και βιώσαμε ότι θεώρησαν πως δεν υπάρχουμε». Τότε, είπε, ήταν η Ρωσία που τους είχε δώσει όπλα.

Η τ/κ εφημερίδα Αφρίκα γράφει σήμερα ότι ο Διοικητής της ΚΤ απηύθυνε έκκληση χθες στη Βουλή να περάσει τα νομοσχέδια και πως η Ρωσία συνέδεσε την βοήθειά της με τις προϋποθέσεις της ΕΕ χωρίς να κλείσει εντελώς την πόρτα.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι το χάος μεγαλώνει και ο λαός βγήκε στους δρόμους σημειώνοντας ότι στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των τραπεζικών υπαλλήλων έξω από τη Βουλή, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία της ΕΕ.

Η Χαβαντίς αναφέρεται στο μήνυμα μέσω του twitter του Προέδρου Αναστασιάδη για οδυνηρές αποφάσεις που θα λάμβανε χθες η Βουλή και παρατηρεί επίσης ότι οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα