Τουρκοκυπριακή Κοινότητα: Δύο μέρες πριν τις παράνομες βουλευτικές εκλογές

15:53 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δύο μόνο μέρες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων παράνομων βουλευτικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η τουρκοκυπριακή Δεξιά έχει διασπαστεί ενώ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, του οποίου τα ποσοστά κινούνται μεταξύ 35-40%, παρουσιάζει άνοδο και ξανακερδίζει έδαφος, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

Οι «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν λίγους μήνες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένες αφού μετά από πολλές εσωκομματικές και διακομματικές αντιπαραθέσεις αποφασίστηκε τελικά να γίνουν στις 28 Ιουλίου 2013,

αντί εντός του 2014 όπως είχαν κανονικά οριστεί.

Όπως αναφέρεται, οι εξελίξεις που οδήγησαν στη διεξαγωγή πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» διήρκησαν επί μακρόν και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρκετά ενδιαφέρουσες τόσο από την άποψη της πολιτικής ζωής της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και από την άποψη της, για μια ακόμα, φορά καταφανούς εμπλοκής της Τουρκίας στα τεκταινόμενα στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Ο τρόπος που η «κυβέρνηση» του Ντερμβίς Έρογλου χειρίστηκε το οικονομικό πρωτόκολλο που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία στα κατεχόμενα, αλλά και ο τρόπος που διαχειρίστηκε γενικά τις σχέσεις κατεχομένων με την Τουρκία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της μεγαλύτερης μερίδας των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που ωφέλησε το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το οποίο παρά την απογοήτευση που προκάλεσε στον κόσμο κατά τη διάρκεια της «διακυβέρνησής» του, φαίνεται να παρουσιάζεται ως μια καλύτερη επιλογή σε σχέση με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.
Καταλυτικός παράγοντας στην επάνοδο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος φαίνεται να είναι η δίμηνη «θητεία» της Σιμπέλ Σιμπέρ, ως υπηρεσιακού «πρωθυπουργού», κατά την οποία λήφθηκαν πολυάριθμες αποφάσεις σε πολλούς τομείς και έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, παρά το σύντομο της «διακυβέρνησής» της. Ο σημερινός αρχηγός του κόμματος Οζκάν Γιοργκαντζίογλου είπε ότι θεωρούν καθήκον τους τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού οράματος για άνοδο της ευημερίας του τουρκοκυπριακού «λαού» και επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης.

Από την άλλη, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το παραδοσιακό κόμμα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς ακολούθησε πιστά τις αποφάσεις και τις εντολές της τουρκικής κυβέρνησης, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή των Τουρκοκυπρίων, κυρίως σε θέματα όπως η επιβολή του οικονομικού πρωτοκόλλου που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται οι μισθοί των «δημοσίων υπαλλήλων», τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτήρισε προνομιακούς.

Παράλληλα, το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς δημιουργεί το συνασπισμό «Εθνικών Δυνάμεων» και κατέρχεται στις παράνομες εκλογές της Κυριακής υπό την ονομασία «Δημοκρατικό Κόμμα-Εθνικές Δυνάμεις». Το κόμμα αυτό, διατηρώντας το χαρακτήρα του, επιδιώκει τη δημιουργία νέου πλαισίου στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, στο «προεκλογικό» του πρόγραμμα με επικεφαλής τον Μεχμέτ Τσακιτζί, χαρακτηρίζει ιστορική και δύσκολη για τους Τουρκοκύπριους την περίοδο που διανύουμε και εκτιμά ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, των θεσμών και της πολιτικής. Σημειώνει επίσης την περαιτέρω αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της κατεχόμενης Κύπρου λόγω της ανεξέλεγκτης ροής πληθυσμού.

Αξιοσημείωτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι και ο σχηματισμός της αριστερής αντιπολίτευσης, όταν το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος συνάσπισε συμμαχία με άλλες αριστερές οργανώσεις και ομάδες, με το όνομα «Κόμμα Ενωμένη Κύπρος-Δυνάμεις της Κοινοτικής Ύπαρξης», η οποία στρέφεται εναντίον του οικονομικού πρωτοκόλλου και κάνει ξεκάθαρη αναφορά στην τουρκική εισβολή και στην ανάγκη για ομοσπονδιακή λύση.

Βάσει του «συντάγματος» «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα διεξάγονται κάθε πενταετία.

Στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου οι διαμένοντες στα κατεχόμενα θα κληθούν να εκλέξουν 50 «βουλευτές».

Ο αριθμός των «βουλευτών» ανά επαρχία είναι: Λευκωσία 16, Αμμόχωστος 13, Κερύνεια 10, Μόρφου 6 και Τρίκωμο 5.

Τις 50 «έδρες» της «βουλής» διεκδικούν πέντε κόμματα με 250 «υποψήφιους» καθώς και εφτά ανεξάρτητοι «υποψήφιοι», τέσσερις από τους οποίους κατέρχονται στη Λευκωσία, δύο στην Αμμόχωστο και ένας στην Κερύνεια.

Οι «πολίτες» του ψευδοκράτους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο τους έτος έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Στις παράνομες εκλογές ισχύει ως εκλογικό μέτρο το 5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 10% που ισχύει στην Τουρκία.

Οι πρώτες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα διεξήχθησαν το 1976 με 75,824 εγγεγραμμένους «ψηφοφόρους» στους καταλόγους.

Στις τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» του 2009, οι εγγεγραμμένοι «ψηφοφόροι» ήταν 161,373, αριθμός που αυξήθηκε κατά 11,000 περίπου για τις επικείμενες «εκλογές» φτάνοντας στις 172,803 (εφημερίδα Χαμπερντάρ 23.07.13).

Τα πέντε κόμματα που διεκδικούν τις 50 «έδρες» της «βουλής» είναι: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα – Ενωμένες Δυνάμεις (CTP-BG), Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικό Κόμμα – Εθνικές Δυνάμεις (DP-UG), Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και Κόμμα Ενωμένη Κύπρος – Δυνάμεις Κοινοτικής Ύπαρξης (BKP-TVG).

Τα τέσσερα πρώτα διαθέτουν εκπροσώπηση στην απελθούσα «βουλή» του 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα