Τρία πορίσματα στην προανακριτική της Βουλής των Ελλήνων για τη Λίστα Λαγκάρντ

20:03 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ», στη Βουλή των Ελλήνων, με τρία διαφορετικά πορίσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δήλωσε ότι δεν δέχεται το κλείσιμο των εργασιών και οι βουλευτές του έκαναν διάβημα στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας νέα

συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, για συζήτηση επί του πορίσματος, θέτοντας θέμα ακυρότητας των διαδικασιών.

Στο πόρισμα, που υπογράφουν οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζητούν παραπομπή του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα τρία αδικήματα, της νοθείας σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων, με σημείωση ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο δικό του πόρισμα, το ΚΚΕ θεωρεί ότι προκύπτουν ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για τον κ. Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος. Επίσης το ΚΚΕ θεωρεί ότι «με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για το μετέπειτα υπουργό των Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο, για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας, κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών», καθώς και για τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επίσης γνώριζε την ύπαρξη της λίστας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο δικό τους πόρισμα ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργιας σε φοροδιαφυγή. Επίσης καλούν για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωση της για το δικό της πόρισμα το οποίο δεν κατέθεσε στη Βουλή, αλλά «στο λαό», αναφέρει ότι οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν «εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 57 του ποινικού κώδικα».

Τέλος σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «στην κορυφαία στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή έπρεπε να διασκεφθεί, να διαβουλευτεί και να καταλήξει σε σύνταξη πορίσματος, με ανταλλαγή επιχειρημάτων όπως προβλέπεται σε κάθε συλλογικό όργανο, ο Πρόεδρος και η συμπαγής ομάδα των βουλευτών Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΔΗΜ.ΑΡ. παραβίασαν κάθε δικονομικό κανόνα, συγκροτώντας εν κρυπτώ ένα εξωθεσμικώς αποφασίζον όργανο και αρνήθηκαν: Να θέσουν υπ’ όψιν των υπολοίπων μελών της Επιτροπής τις προτάσεις τους, τις οποίες μετέτρεψαν αυθαιρέτως σε προκαταρτισμένο «πόρισμα», να λάβουν υπ’ όψιν και να συζητήσουν τις προτάσεις των υπολοίπων μελών της Επιτροπής που δεν συμμετείχαν στα εξωθεσμικά διαβούλια και να εφαρμόσουν το Νόμο και τη δικονομία».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «η αποτροπή της διαβούλευσης που ο νόμος επιβάλλει και η παρεμπόδιση της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής συνιστά παράβαση καθήκοντος για κάθε ασκούντα χρέη προανακριτικού οργάνου» και δηλώνει ότι οι βουλευτές του επιμένουν «στην τήρηση της νομιμότητας, η παραβίαση της οποίας ωφελεί εκείνους που είναι ή θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενοι, κάτι που ασφαλώς γνωρίζουν όλοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα