Βιοκλιματική των κυβερνητικών κτιρίων προτείνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος

17:34 3/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για βιοκλιματική των κυβερνητικών κτιρίων, με τοποθέτηση λαμπτήρων LED και εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων με τη μέθοδο Net-Metering απευθύνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου με επιστολή της προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών Τάσο Μητσόπουλο και κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Παναγιώτου αναφέρει

ότι οι λαμπτήρες LED είναι η πιο σύγχρονη τεχνολογία φωτισμού, και αποτελεί μια πράσινη εναλλακτική λύση στους οικονομικά ασύμφορους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλογόνου και φθορισμού, αφού ο χρόνος λειτουργίας τους ξεπερνά τις 50 χιλιάδες ώρες, δεν θερμαίνονται όπως οι συμβατικοί λαμπτήρες, αποδίδουν μέγιστη φωτεινότητα αμέσως, η αντικατάσταση τους είναι εύκολη και έχουν εγγυημένη εξοικονόμηση της τάξεως του 60 – 85 % από τους υπόλοιπους τύπους λαμπτήρων.

Για την εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων με τη μέθοδο Net-Metering, η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι «πλέον δίνεται η δυνατότητα στο κράτος ως καταναλωτής να παράγει μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ή και στο σύνολο της ακόμα, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

«Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, αφού καταγραφεί από τον ειδικό μετρητή του διαχειριστή, διαχέεται εξολοκλήρου στο δίκτυο. Σε κάθε κύκλο μέτρησης, η παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια, συμψηφίζεται με την καταναλωμένη με αποτέλεσμα το οικονομικό όφελος για το κράτος από την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς επίσης και τα συνεπαγόμενα οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πιστοποίηση για κάθε ιδιόκτητο κυβερνητικό κτίριο, η Επίτροπος αναφέρει πως «ενεργειακή πιστοποίηση ονομάζεται η διαδικασία ελέγχου ενός κτίσματος, προκειμένου να υπολογιστεί η κατανάλωσή του σε ενέργεια».

Αναφερόμενη σε άλλα μέτρα για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας σε κυβερνητικά κτίρια, η Επίτροπος αναφέρει πως αυτά είναι αντικατάσταση κουφωμάτων – θυρών κλπ, με ενεργειακά αλουμίνια, τα οποία βοηθούν στο περιορισμό απωλειών θέρμανσης – ψύξης αλλά και ενισχύουν την ασφάλεια του χώρου.

Επίσης, προτείνει τοποθέτηση κεντρικών ή αυτόνομων μονάδων αντλιών θερμότητας (ψύξης – θέρμανσης), που ελαχιστοποιούν το κόστος λειτουργίας έως 85%, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης καθώς και συστήματα θέρμανσης νερού με ηλιακά πλαίσια υψηλής απόδοσης.

Καταληκτικά αναφέρει ότι οι λύσεις που προτείνονται, για τη βιοκλιματική των κυβερνητικών κτιρίων μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον κόστος για το κράτος αρχίζοντας από την αντικατάσταση των λαμπτήρων.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος προτείνει η εφαρμογή του προγράμματος να αρχίσει από το Προεδρικό Μέγαρο και τα κτίρια της Προεδρίας και να συνεχισθεί σε όλα τα ιδιόκτητα δημόσια κτίρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα