Βουλή : Προβλήματα νεφροπαθών χρήζουν λύσης

15:05 24/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Τα προβλήματα των νεφροπαθών και η πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων τους  δικαιωμάτων, συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής  Φυττής, είπε πως το συγκεκριμένο θέμα εγγράφηκε από τη βουλευτή Ρούλλα  Μαυρονικόλα.

Ανέφερε ότι οι βουλευτές αφού άκουσαν σήμερα όλους τους Συνδέσμους των

 Νεφροπαθών και τους Κυβερνητικούς αρμοδίους αποφασίστηκε όπως τα μέλη της  Επιτροπής μετά από 15 ημέρες επισκεφθούν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να εξετάσουν επιτόπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

«Θα κάνουμε μια επίσκεψη στους θαλάμους όπου γίνεται η αιμοδιάλυση- αιμοκάθαρση θα δούμε τις συνθήκες και θα τύχουν απαντήσεων τα πάμπολλα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής για τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν», είπε.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι κτηριακά, θέματα διακίνησης, ιατρικά ζητήματα, θέματα δικαιωμάτων επιδομάτων και ανακήρυξης των νεφροπαθών ως ανικάνων εργασίας, αφού η αιμοδιάλυση γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις ώρες την κάθε φορά.

«Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να εργαστούν και πολλοί είναι άποροι για να συντηρηθούν μόνοι τους», πρόσθεσε.

Υπάρχει θέμα επέκτασης των ιατρικών χώρων, είπε, γιατί οι ασθενείς έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο ρυθμός αύξησης είναι 30% το χρόνο.

Από 150 που ήταν πριν επτά χρόνια, συνέχισε, είναι 450. Οι 170 από αυτούς είναι στη Λευκωσία και η αιμοκάθαρση γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Υπάρχει θέμα ότι το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί πάρα πολύ, αλλά ο χώρος είναι ανεπαρκής. Υπάρχει νομοσχέδιο που τυγχάνει επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία όσον αφορά τους νεφροπαθείς (μεταμοσχεύσεις και τα σχετικά) που θα περιμένουμε στην Βουλή για να εγκριθεί και να προχωρήσουν καλύτερα τα θέματα», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε πως τα δικαιώματα των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι βασικά και προστατεύονται από Ευρωπαϊκή Χάρτα που αφορά την προστασία του δικαιώματος για ιδιωτική και κατ’ οίκον φροντίδα, για πρόσβαση σε υπηρεσίες επιστημονικής φροντίδας όπως διατροφολόγους, για διευκολύνσεις στις εργασίες τους τόσο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς κ.ά.

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία για να επιλυθούν χρειάζονται να ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι υπάρχει αύξηση 30% των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια και στήριξη μέσω της αιμοδιάλυσης και θα πρέπει να γίνει μελέτη για εντοπισμό καταλληλότερου χώρου έτσι που να μπορέσουν να εγκατασταθούν κι άλλοι σταθμοί με τα ανάλογα μηχανήματα.

«Αυτό που ζητούμε εμείς είναι η λύση που θα δοθεί με τον χώρο αυτό να καλύψει τις ανάγκες μακροπρόθεσμα κι όχι προσωρινά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κονδύλι στους Προϋπολογισμούς του 2011 και 2012 για λύση του προβλήματος.

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε, επίσης, και στην ανάγκη διεξαγωγής μιας εκστρατείας

Keywords
Τυχαία Θέματα