Βρετανικές τράπεζες σπεύδουν σε βοήθεια πρώην πελατών της τοπικής Λαϊκής

16:07 21/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε άλλους πελάτες της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, εκφράζει σε επιστολή του προς βουλευτές του βορείου Λονδίνου ο υφυπουργός Οικονομικών Γκρεγκ Κλαρκ.
Ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει ότι η διεύθυνση Εμπορίου και Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKTI) έχει επαφές με τις κυπριακές αρχές ενόψει της εμπορικής αποστολής που θα έρθει

στη Βρετανία από τη Λευκωσία πιθανότατα τον Ιούνιο. Σκοπός των επαφών είναι να εντοπιστούν τρόποι παροχής βοήθειας στους πρώην πελάτες της Λαϊκής.

Ο κ. Κλαρκ δηλώνει επίσης ότι έχει ευχαριστήσει με επιστολή του τον επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφαση να προσφέρει συμβόλαιο εργασίας σε ορισμένα από τα πρώην μέλη προσωπικού της Λαϊκής στο Λονδίνο. Για όσους έχουν μείνει χωρίς δουλειά, ο Βρετανός υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι κατ’ ελάχιστον θα ωφεληθούν από τις πρόνοιες του βρετανικού νόμου.
Επιβεβαιώνεται επίσης ότι οι λογαριασμοί που μεταφέρθηκαν από τη Λαϊκή στην τοπική Τράπεζα Κύπρου έχουν πλέον ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα και οι κάτοχοί τους δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα πρόσβασης και διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά όμως τους λογαριασμούς της Λαϊκής στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πρώην υπαλλήλων της, που είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας υπερανάληψης και τώρα έχουν παγώσει μεταφερόμενοι στη μητρική Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Κλαρκ αναφέρει ότι έχει ζητήσει από ειδικά κλιμάκια των τραπεζών Lloyds και RBS να συναντηθούν απευθείας με τους επιχειρηματίες και τους πελάτες που πλήττονται ώστε να παράσχουν τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες.
Ο κ. Κλαρκ έχει ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό των πελατών που χρειάζονται βοήθεια και κατά πόσο επιθυμούν ένα νέο προσωπικό ή εταιρικό λογαριασμό, ώστε οι εκπρόσωποι των δύο βρετανικών τραπεζών – και ενδεχομένως και άλλων τραπεζών – να εξετάσουν κατά πόσο θα μπορούσαν να προσφέρουν μία τέτοια εξυπηρέτηση.

Παράλληλα ο κ. Κλαρκ παραπέμπει σε πρόγραμμα της βρετανικής Εφορίας (‘Time to Pay’) που επιτρέπει σε άτομα και επιχειρήσεις να καθυστερήσουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Ήδη το πρόγραμμα έχει τεθεί σε εφαρμογή για εταιρείες που έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Επίσης, ο Βρετανός υφυπουργός Οικονομικών συστήνει διαπραγμάτευση με τοπικές αρχές ώστε να μειωθεί το κόστος του δημοτικού φόρου που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και δηλώνει πρόθυμος να μελετήσει περιπτώσεις όπου αυτή η διαδικασία αντιμετωπίζει εμπόδια.
Εξάλλου, ο Γκρεγκ Κλαρκ σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις κυπριακές αρχές επί μιας σειράς θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα. Βρετανικό τεχνικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί την Κύπρο εντός του Μαΐου.

Η επιστολή του κ. Κλαρκ ακολουθεί συνάντησή του στα τέλη Απριλίου με τους βουλευτές Τερέζα Βίλιερς, Ντέιβιντ Μπάροους, Μάικ Φρηρ και Νικ ντε Μπουά, οι οποίοι εκπροσωπούν περιφέρειες με έντονο κυπριακό στοιχείο.
Η κα. Βίλιερς, που είναι επίσης υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας στην κυβέρνηση Κάμερον, χαιρέτισε τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, δηλώνοντας ενθαρρυμένη και ευγνώμων. «Εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για μια σειρά επιχειρήσεων που είχαν υπεραναλήψεις ή δάνεια με τη Λαϊκή και είναι σημαντικό που γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν συντομότερα. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να διασφαλιστεί ότι εκείνοι οι καταθέτες και οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται θα λάβουν βοήθεια και συμβουλές», είπε η βουλευτής των Συντηρητικών.

Ο συνάδελφός της Ντέιβιντ Μπάροους επίσης καλωσόρισε «τη θετική προσέγγιση του υφυπουργού και της κυβέρνησης στο να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες των Κυπρίων ψηφοφόρων μας. Χαίρομαι που η κυβέρνηση δείχνει πως είναι αληθινή φίλη της Κύπρου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα