Υπ. Εμπορίου: Αυξημένο το ενδιαφέρον από εταιρείες και επενδυτές για το ΦΑ

18:01 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε σήμερα πως το Υπουργείο του αναμένει την 11η Μαΐου, που είναι η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το φυσικό αέριο, ημερομηνία όπως είπε που θα δούμε ποιες εταιρείες θα εκδηλώσουν πραγματικά και θα εκφραστούν και επίσημα.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συνήλθε εκτάκτως, ο κ. Συλικιώτης είπε ωστόσο πως το ενδιαφέρον από εταιρείες

και επενδυτές είναι αυξημένο, προσθέτοντας πως αυτό ήταν αναμενόμενο μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12.

Σε ερώτηση πώς προχωρά η εταιρεία Διαχείρισης του Φυσικού Αερίου, ο κ. Συλικιώτης είπε: «Πρώτα να πω ότι είμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο. Θα ετοιμαστεί σύντομα πρόταση. Εχουμε τις απόψεις από την ΡΑΕΚ που συμπεριλαμβάνονται στο έγγραφο της με τις κατευθυντήριες γραμμές. Εχουμε ένα προσχέδιο από τους εμπειρογνώμονες και αναμένουμε τις απόψεις γαλλικού οίκου, που είναι σύμβουλος του κράτους στα θέματα των υδρογονανθράκων. Εφόσον έχουμε όλες αυτές τις απόψεις θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την πρόταση μας, γιατί είναι προτεραιότητα η σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων».

Όπως πρόσθεσε, πολλές εταιρείες καταθέτουν ερωτήματα, σημειώνοντας πως αυτά απαντώνται από το Υπουργείο και δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Για τη συνάντηση του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, είπε πως διαβεβαίωσε τα μέλη της ότι θα υπάρχει μια αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία, αφού έχουν να χειριστούν μεγάλα ζητήματα το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Το Υπουργείο Εμπορίου δεν είναι φυσικά Υπουργείο μόνο για θέματα ενέργειας και φυσικό αέριο. Υπάρχει η βιομηχανία, ο τουρισμός, η προστασία των καταναλωτών. Ηδη ενημέρωσα την Επιτροπή για την πορεία γύρω από τα θέματα των υδρογονανθράκων, για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και για τις συναντήσεις που ξεκίνησε η ομάδα επαφής ήδη από την περασμένη Τρίτη», είπε.

Επίσης, ανέφερε πως ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπορίου για το πώς προχωρά το σχέδιο, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα μεγάλα έργα που αφορούν γκολφ, μαρίνες.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που είχε με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, είπε πως θεωρεί ότι θα έχουν την ευκαιρία στο μέλλον μαζί με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου να ενημερώνονται για την πορεία των εξελίξεων όλων αυτών των ζητημάτων, αλλά και μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να γίνουν όλοι σοφότεροι.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί μια νέα αρχή συνεργασίας της Επιτροπής Εμπορίου με το Υπουργείο στη βάση να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.

Είπε πως τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου θεωρούν ότι επιβάλλεται η συνεργασία Βουλής και Υπουργείου Εμπορίου, για να μπορέσουν να στηρίξουν τα μεγάλα θέματα της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή την πρώτη συνεδρίαση θεωρεί ως θετικό βήμα και εξέλιξη το ότι υπάρχει δέσ

Keywords
Τυχαία Θέματα