Υπ. Εργασίας: Αδήλωτο το 29,35% των εργαζόμενων στον οικοδομικό τομέα

13:32 26/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το 29,35% του συνόλου των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία, ήταν αδήλωτο στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων, που διενεργήθηκαν, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καλώντας παράλληλα τους εργοδότες στον τομέας της οικοδομικής βιομηχανίας να επιδείξουν έμπρακτα την προσήλωσή τους, τόσο στην τήρηση των πρότυπων κανόνων για τα έργα του δημοσίου, όσο και στις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την παράνομη και αδήλωτη απασχόληση που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Σε χαιρετισμό

της στη 17η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση συνεχίσει να στηρίζει την οικοδομική βιομηχανία, όπως από την αρχή αυτής της κρίσης έπραξε, ”γιατί έχει την πεποίθηση ότι ο τομέας αυτός μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας”, ζητώντας, ωστόσο, παράλληλα ”τη βοήθεια των οργανωμένων εργοληπτών για να καταπολεμήσουμε φαινόμενα και πρακτικές που κάθε άλλο παρά τον υγιή ανταγωνισμό και το νόμιμο πλαίσιο λειτουργίας προάγουν, όπως η έξαρση του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης και με λύπη μου παρατηρώ ότι η ανταπόκριση μιας μερίδας εργοδοτών δεν ήταν και δεν είναι η αναμενόμενη”.

Ανέφερε ότι τα μικτά κλιμάκια επιθεώρησης που έχουν συσταθεί από τον Απρίλιο του 2009, ”συνεχίζουν και εντατικοποιούν τους ελέγχους” για καταπολέμηση των φαινομένων αυτών και πρόσθεσε ότι από τον Απρίλιο του 2009, έχουν πραγματοποιηθεί, ειδικά στην οικοδομική βιομηχανία, 4.274 επιθεωρήσεις που στο σύνολο των 7.554 επιθεωρήσεων που έγιναν, αντιπροσωπεύουν το 56%.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, ”καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις αρνητικές προεκτάσεις αυτού του φαινομένου. H μη καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι πλήττει τους εργαζομένους και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά δεν είναι μόνο έτσι. Πλήττει και εκείνον τον εργοδότη που είναι νόμιμος”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ”πολύ σημαντικές αποκλίσεις από τις πρόνοιες των Πρότυπων Συμβολαίων έχουν εντοπιστεί και από τις επιθεωρήσεις σε έργα του Δημοσίου, ειδικά σε σχέση με τη μη καταβολή εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρωτίστως από υπεργολάβους, και αφορούν κυρίως κοινοτικούς εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται το φαινόμενο πληρωμής χαμηλότερου μισθού από αυτό που προβλέπεται στη σχετική Συλλογική Σύμβαση”.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης και για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, αλλά και αποφυγής του αθέμιτου ανταγωνισμού, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην τροποποίηση των Συμβολαίων για τα κατασκευαστικά έργα του Δημοσίου.
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης του κατασκευαστικού τομέα που πήρε η Κυβέρνηση, από την αρχή της κρίσης το 2008 και στο πρόσφατο πακέτο για την ανάπτυξη που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο έχουν περιληφθεί μια σειρά από μέτρα που αφορούν κίνητρ

Keywords
Τυχαία Θέματα