ΥΠΑΜ: η Κύπρος θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

11:32 11/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος θα προχωρήσει με προσήλωση στη νομιμότητα και αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Ο Υπουργός μιλούσε μετά από Τρισάγιο που τελέστηκε σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας προς τιμήν των αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Ο κ. Ηλιάδης

ερωτηθείς εάν υπήρξαν απειλές από πλευράς της Τουρκίας ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε πως «δεν παρουσιάζονται προβλήματα ασφάλειας μέχρι στιγμής».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Υπουργός Αμυνας, «ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό και συμμόρφωση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης και έτσι θα προχωρήσουμε με προσήλωση στη νομιμότητα και αποφασιστικότητα στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στη θέση της να προχωρήσει με δικές της έρευνες, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε πως «τα δεδομένα μελετώνται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα λαμβάνονται πάντοτε τα αναγκαία μέτρα και θα γίνονται εκείνες οι ενέργειες που κρίνονται ως χρήσιμες σε κάθε περίπτωση».

Ο κ. Ηλιάδης είπε πως «ήταν τιμή μας που ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και απέτισε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την κυπριακή ελευθερία».

Το Τρισάγιο τελέστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, του Υπουργού Αμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση. Ο Διοικητής της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Γιάγκος Γιάγκου, προέβη σε ενημέρωση και ιστορική αναδρομή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.

Στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου Μακεδονίτισσας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων. Ακολούθησαν μονόλεπτη σιγή και ο Εθνικός Υμνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα