ΥΠΑΜ: Η Τουρκία υπονομεύει τη λύση του Κυπριακού

11:57 22/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο παράγοντας κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η Τουρκία, η στάση της οποίας όχι μόνο δεν είναι υποβοηθητική, αλλά υπονομεύει και τη διαδικασία με την προκλητική συμπεριφορά και τις απειλές για «σχέδιο Β» ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο

μνημόσυνο της «Κυράς της Λαπήθου», της Ευφροσύνης Προεστού, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών καρκινοβατούν και αποτελματώνονται.

Πρόσθεσε ότι η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία

«Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την προδοσία και την τουρκική εισβολή η κυπριακή τραγωδία δεν έχει τέλος. Οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες μας γίνονται αντικείμενο σφετερισμού, ο πολιτισμός μας λεηλατείται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το βόρειο τμήμα και να αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον», είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι από μόνη της αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η Κύπρος απαντά με μια μεγάλη πρόκληση, καλώντας την Αγκυρα να συνεργαστεί ουσιαστικά, ώστε να λυθεί το Κυπριακό και να γίνει η Κύπρος νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της προόδου. «Εδώ είναι που πρέπει να απαντήσει η Τουρκία», είπε ο κ. Ηλιάδης.

Μίλησε εξάλλου για δύσκολες ώρες που έρχονται, τι οποίες όπως είπε, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. «Πρέπει να αφήσουμε τον διχασμό στο παρελθόν μια για πάντα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Η ενότητα είναι όρος επιβίωσης. Η συνεργασία είναι απαραίτητη και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτουμε είναι αναγκαία» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση και συνέπεια να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό και να αποτρέψουμε την κατάρα και τον εφιάλτη της διχοτόμησης.

Ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε, εξάλλου, στο μεγαλείο της προσφοράς και του ηρωισμού της «Κυράς της Λαπήθου», προσθέτοντας ότι παραμένουν χωρίς δικαίωση. «Τιμούμε την Ευφροσύνη Προεστού, το σύμβολο της Κυπρίας γυναίκας, την υπερήφανη Κυρά της Λαπήθου και μνημονεύουμε το ήθος, το θάρρος, τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό και το μεγαλείο της. Μνημονεύουμε και τιμούμε την αδικαίωτη προσφορά και την πικρή προσφυγιά της», είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι η εμβληματική της φυσιογνωμία λειτουργεί ως εθνική συνείδηση και καταμαρτυρεί την ευθύνη μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, μια πατρίδα της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου για όλους τους ανθρώπους της, για μας και τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα