ΥΠΑΜ: Ο φυσικός πλούτος να αποτελέσει καταλύτη στις συνομιλίες και όχι αιτία ομηρίας στις τουρκικές ορέξεις

18:57 28/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

O φυσικός πλούτος της Κύπρου θα πρέπει να αποτελέσει καταλύτη στη διαδικασία των επικείμενων συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και όχι αιτία ομηρίας στις τουρκικές ορέξεις, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων του 361 ΤΠ κατά την τουρκική εισβολή, στο Γέρι, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε παράλληλα πως ο φυσικός πλούτος πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να διασφαλίσει την ευημερία και την ανάπτυξη του λαού και του τόπου.

Ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι το

καθήκον μας σήμερα, έναντι της ιστορίας και των ηρωικών νεκρών μας, είναι η ανατροπή των επαπειλούμενων κινδύνων που απεργάζονται οι εχθροί της πατρίδα μας, πίσω από κλειστές πόρτες.

«Θα πρέπει» είπε «να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και χαμένες πατρίδες».

«Κανένας εκβιασμός, καμία δυσκολία και καμία πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση και αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής. Καμιά απειλή, δεν θα μας καταστήσει όμηρους και συνθηκολόγους των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι οι προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η προσπάθεια υποκλοπής κυριαρχικών δικαιωμάτων στο FIR Λευκωσίας δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Κάλεσε δε όσους επιθυμούν λύση στο πρόβλημα, να στραφούν προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, χωρίς να υιοθετούν κυνικά, πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Για τους πεσόντες του Τ.Π 361 είπε πως μέσα σε συνθήκες προδοσίας, τον Ιούλιο του 1974, οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες του 361 Τ.Π έγραψαν χρυσές σελίδες άφθαστου ηρωισμού και αυτοθυσίας, καταθέτοντας στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας 91 πεσόντες και αγνοούμενους και 43 τραυματίες.

«Τριάντα εννιά χρόνια μετά, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στην ηρωική τους θυσία και αναβαπτιζόμαστε στα υψηλά ιδανικά της φιλοπατρίας και της υπέρτατης προσήλωσής τους, στην έννοια της ελευθερίας» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι οι πεσόντες του 361 Τάγματος Πεζικού, επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους. Τίμησαν τον όρκο τους και τα όπλα που τους εμπιστεύθηκε η πατρίδα, γράφοντας σελίδες δόξας, απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερες και πάνοπλες δυνάμεις. «Δίκωμο, ύψωμα Αλωνάγρα, ύψωμα Άγιος Σάββας, Μια Μηλιά, γραμμή Παχύαμμος – Κλεπινή, παραμένουν αδιάσειστοι μάρτυρες του απαράμιλλου ηρωισμού τους, αποτελούν εφαλτήρια εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας και τόποι ευλογημένοι που αγιάσθηκαν με το αίμα τους» συμπλήρωσε.

«Η βαριά κληρονομιά των ηρώων που τιμούμε σήμερα μας υπαγορεύει αγώνα αταλάντευτο και ανυποχώρητο, για τερματισμό της κατοχής, επανένωσης της Πατρίδας και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού», είπε.

«Οι ήρωες του 361 Τ.Π., με τη θυσία τους στέλλουν από τα πανάρχαια βάθη της ελληνικής ιστορίας, το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν οι κάθε λογής κήρυκες της ήττας και της υπαναχώρησης. Μας δίνουν προσταγή αντίστασης, για ελευθερία και δικαίωση, για φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Χρέος μας, να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Να κτίσουμε το καινούργιο, με όραμα και πυξίδα πλεύσης, τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα