Υπάρχει επαρκής ρευστότητα στις τράπεζες, διαβεβαιώνει η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών της Κίνας

15:47 29/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόσφατη κρίση ρευστότητας δεν θα βλάψει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Κίνας, ανακοίνωσε το Σάββατο η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών της χώρας, σε μια τελευταία προσπάθεια της κινέζικης Κυβέρνησης να απαλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη χρηματοδότησης.

Για τρεις εβδομάδες, υπήρχε περιορισμένη ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά της Κίνας και τα επιτόκια που οι τράπεζες χρεώνουν για να δανείζουν η μία στην άλλη είχαν εκτιναχθεί

σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Επικεφαλής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Τραπεζών Shang Fulin δήλωσε ότι το συνολικό τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή ρευστότητα, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Αυτές τις μέρες το θέμα με τη στενότητα της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά έχει αρχίσει να περιορίζεται”, είπε ο κ. Shang, στη διάρκεια οικονομικού φόρου στη Σαγκάη.

“Η κατάσταση αυτή δεν θα επηρεάσει τις σταθερές εργασίες στον εγχώριο τραπεζικό τομέα», είπε, προσθέτοντας ότι τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διέθεταν την Παρασκευή πλεονάζοντα αποθεματικά, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου γιουάν (244 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει πολλαπλά εργαλεία για να «διασφαλίσει τη συνολική σταθερότητα της αγοράς”.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η στενότητα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το κινέζικο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν το δανεισμό, πλήττοντας την πραγματική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα