Υπ.Δικαιοσύνης: Με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζεται το ηλεκτρονικό έγκλημα

15:05 27/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το κράτος αντιμετωπίζει με μεγάλη αποφασιστικότητα το ηλεκτρονικό έγκλημα εφαρμόζοντας όλες οι πρόνοιές της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του εγκλήματος μέσω διαδικτύου που υπογράφηκε στη Βουδαπέστη το 2001 και τις τροποποιήσεις του κυρωτικού νόμου ώστε να περιλαμβάνει και την κοινοτική νομοθεσία ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά κηρύσσοντας τις εργασίες του Πανελληνίου και Παγκυπρίου Συνεδρίου Εγκληματολογίας με θέμα: «Ηλεκτρονικό Εγκλημα: Μέθοδος, Νόμος, Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του που διάβασε η λειτουργός της Μονάδας Εγκληματολογικών

Ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρούλα Μπουλαράν, ο κ. Λουκά επισημαίνει πως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής και η ευρύτατη χρήση του διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων, στην παραγωγική διαδικασία, στις συναλλαγές, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, ακόμη και στον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου.

«Δυστυχώς μαζί μ’ αυτές τις αλλαγές, οι οποίες κατά κανόνα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, υπάρχουν και οι παράμετροι που ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας», συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα, για το οποίο έχουν δοθεί διεθνώς πολλοί ορισμοί (computer-crime, cyber-crime, hi-tech crime) εκδηλώνεται τόσο στο συμβατικό περιβάλλον, όσο και σε χώρους που χρησιμοποιούνται δίκτυα υπολογιστών.

Ο «εγκληματίας του κυβερνοχώρου» διαφέρει από τον κοινό «εγκληματία», εξήγησε ο κ. Λουκά, προσθέτοντας πως «ο δράστης διαθέτει γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τεχνική επιδεξιότητα και γι’ αυτό για τη διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών απαιτούνται μεταξύ άλλων και εξειδικευμένες γνώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα