Υπέρ της μετάβασης στη Συρία ο Αραβικός Σύνδεσμος

08:31 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Άραβες ηγέτες δεν πρόκειται να καλέσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, όταν θα συνεδριάσουν την Πέμπτη στο Ιράκ, αλλά θα εκφράσουν την υποστήριξή τους στην μετάβαση της εξουσίας στην συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι.

Ο ίδιος τόνισε πως στην σύνοδο πρόκειται να εγκριθεί η ειρηνευτική πρόταση έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, η οποία ζητεί την κατάπαυση του πυρός, έναρξη πολιτικού διαλόγου μεταξύ

της κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών και πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανισμών στην περιοχή. Στην τριήμερη παναραβική σύνοδο δεν έχει προσκληθεί ο Άσαντ.

«Πρέπει να βρεθεί μία πολιτική λύση, θεμελιωδώς συνταγματική και να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές για τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία, αλλά μέσα από διαδικασίες με πρωτοβουλίες από το εσωτερικό της ίδιας της Συρίας και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, όπως φερ’ ειπείν η διεξαγωγή εκλογών υπό διεθνή επίβλεψη», τόνισε ο Ζεμπάρι.

«Δεν είμαστε σε θέση να υπαγορεύσουμε στους Σύρους τι είδους πρόεδρο, τι είδους ηγέτη πρέπει να έχουν», πρόσθεσε. Υπαινισσόμενος και τη στήριξη που ανακοίνωσε η – μέχρι πρότινος κωλυσιεργούσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕΡωσία στην πρόταση Άναν, ο Ζεμπάρι δήλωσε πως «η ιδέα (του Άναν) είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει μία συναίνεση, διότι, εάν οι Σύροι δεν ανταποκριθούν, το επόμενο βήμα θα είναι άλλη μία απόφαση του ΣΑ με πολύ σκληρή γλώσσα».

Η καταστολή που εφαρμόζει κατά των εξεγερμένων μαζών ο Άσαντ έχει εξοργίσει τα Αραβικά έθνη, τα οποία με προεξάρχουσες χώρες το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία έχουν ζητήσει τον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης. Ο Ζεμπάρι από την πλευρά του τόνισε πως κάτι τέτοιο θα βάθαινε τις διαφορές και θα οδηγούσε σε κλιμάκωση τη βία. Επίσης δήλωσε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για μία ξένη στρατιωτική επέμβαση στη συγκεκριμένη σύρραξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα