ΥΠΕΞ : Ικανοποιημένη από τις επαφές της στις ΗΠΑ

12:05 22/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Ικανοποιημένη από τις επαφές που είχε στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στην Ουάσιγκτον, τόσο με την  ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, όσο και με μέλη του Κογκρέσου, στελέχη «δεξαμενών σκέψης» (think tanks) και αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Η Υπουργός Εξωτερικών, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην αμερικανική πρωτεύουσα και χθες βράδυ  αναχώρησε για την Κύπρο, σε δήλωσή της προς το ΚΥΠΕ

είπε ότι ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι από τη συνάντησή της  με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

«Μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη και με το επίπεδο και τον αριθμό των επαφών που είχα στις τρεις αυτές ημέρες, αλλά και με το περιεχόμενο των συζητήσεων, οι οποίες ήταν πάρα πολύ ουσιαστικές και παραγωγικές. Ιδιαίτερα, η συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όπου συζητήσαμε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο όλα τα σοβαρά θέματα που προκαλούν ενδιαφέρον και ανησυχία στις δύο πλευρές», δήλωσε.

Η κ. Μαρκουλή ανέφερε ότι της δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Κύπρου σε σχέση με το Κυπριακό και τις συνομιλίες.

«Μία τέτοια συνάντηση έχει σίγουρα μεγάλη σημασία, γιατί οι ΗΠΑ και ως μόνιμο μέλος του ΣΑ διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα δρώμενα στο Κυπριακό και την Κύπρο γενικότερα», είπε.

Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, μεγάλο το αμερικανικό ενδιαφέρον σε σχέση με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της ζώνη.

«Υπάρχει και μία επιθυμία των ΗΠΑ να αναπτυχθεί μία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στον τομέα της ενέργειας, αλλά και επιθυμία να εμβαθύνουν οι διμερείς μας σχέσεις, για τις οποίες διαπιστώσαμε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο».

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε εξίσου καλές και παραγωγικές και τις υπόλοιπες συναντήσεις, παρά το γεγονός ότι λόγω της απουσίας των μελών της Γερουσίας και των περισσότερων μελών της Βουλής από την Ουάσιγκτον (το Κογκρέσο έκλεισε για τα Χριστούγεννα) δεν είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με περισσότερους, πλην της Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνας Ρος – Λέτινεν και του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, Χάουρντ Μπέρμαν.

Αναφέρθηκε επίσης και στις δύο ομιλίες της σε δύο πολύ σημαντικές δεξαμενές σκέψης, το Κέντρο Ουίλσον και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, τις συναντήσεις της με πολλά διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τις συνομιλίες της με τις ηγεσίες των δύο σημαντικότερων Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

Αναφορά έκανε ακόμα και στη συνάντησή της με ηγετικούς παράγοντες της Ομογένειας.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα και ζήτησα την εκτίμησή τους για τις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και πώς η Ομογένεια θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση», είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Μαρκουλλή.

Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση της επίσκεψης, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και με αρκετά αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα