Υποσχόμενο φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα

20:32 7/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια ουσία, η οποία αναγεννά τον κατεστραμμένο χόνδρο, μεταξύ των αρθρώσεων, αναπτύχθηκε από ειδικούς μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια, έδειξαν ότι η έγχυση της ουσίας kartogenin, σε κατεστραμμένες αρθρώσεις του γονάτου, οδήγησε σε ανάπτυξη χονδροκυττάρων, από τα οποία δημιουργείται ο χόνδρος, σύμφωνα με δημοσίευση επιστημονικό περιοδικό, διεθνούς φήμης, «Science». Αν και τα πειράματα βρίσκονται, ακόμη, σε πρώιμο στάδιο, οι ειδικοί ευελπιστούν ότι ανοίγουν νέοι, καινοτόμοι θεραπευτικοί δρόμοι για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, που πλήττει έναν στους

δύο 50χρονους. Η οστεοαρθρίτιδα αφορά στην καταστροφή του χόνδρου ανάμεσα στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τελικά τη φθορά των οστών.

«Σάρωση» 22.000 υποψηφίων

Οι ερευνητές της εταιρείας “Novartis“, σε συνεργασία με ειδικούς από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Σκριπς, στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστόνη, εξέτασαν 22.000 υποψήφιες ουσίες, με χρήση ρομποτικών συστημάτων. Η κάθε υποψήφια ουσία εγχεόταν σε βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών στο εργαστήριο. Όπως προέκυψε, από το σύνολο των ουσιών που ελέγχθηκαν, η kartogenin προήγαγε την ανάπτυξη χονδροκυττάρων.

Μετά τα πειράματα στο εργαστήριο, οι ειδικοί πέρασαν σε πειράματα σε ποντίκια με οστεοαρθρίτιδα. Η έγχυση της ουσίας στις κατεστραμμένες αρθρώσεις του γονάτου των ζώων φάνηκε να οδηγεί σε «αναγέννηση» του χόνδρου, να βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου και να μειώνει τα επίπεδα πρωτεϊνών, που συνδέονται με την καταστροφή των αρθρώσεων.

«Ανακαλύψαμε αυτό το μόριο, το οποίο μπορεί να διαφοροποιήσει σε χονδροκύτταρα τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν, ήδη, στην άρθρωση» ανέφερε η Κρίστεν Τζόνσον, ερευνήτρια αναγεννητικής ιατρικής, στο Ινστιτούτο Γενωμικής, του Ερευνητικού Ιδρύματος Novartis, στο Σαν Ντιέγκο και προσέθεσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα