Υψηλοί κίνδυνοι για ευρωζώνη το 2013

15:08 8/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υψηλοί παραμένουν οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη το 2013 παρά τις προβλέψεις ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, ήταν η άποψη που διατυπώθηκε από τους οικονομικούς ομιλητές στο πρώτο μέρος του συνεδρίου του «Economist» σήμερα το πρωί, στη Λευκωσία.

Παράλληλα, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά και ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδης Στυλιανίδης έκαναν λόγο για ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης εξήγησε γιατί θεωρεί εφικτή μια συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020 (ΠΔΠ) της ΕΕ πριν το τέλος του χρόνου.

Παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη θέση απ’ ό,τι πριν από λίγους μήνες, ήδη τέσσερις χώρες έχουν ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και αναμένεται ότι η Ισπανία θα είναι η επόμενη χώρα που ενταχθεί, ανέφερε ο Εκδότης Ευρώπης του περιοδικού «The Economist» Τζον Πιτ σε προκαταρκτικό του σχόλιο.

Σε ειδική του αναφορά στην Ελλάδα, ο κ. Πιτ είπε ότι η κρίση, η οποία άρχισε στην Αθήνα θα επιστρέψει εκ νέου στην Ελλάδα του χρόνου, αυτό, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο. Παράλληλα, έθεσε ερωτηματικό ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας να ξεπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Παράλληλα, έκανε λόγο για πιθανή σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας εντός ευρωζώνης.

Η πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit για την ευρωζώνη είναι ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2012, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή της Μονάδας Λάζα Κέκιτς. Αυτή η πρόβλεψη, σημείωσε, θα μπορούσε να ήταν κατά πολύ χειρότερη αν δεν είχε ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας. Για το 2013, η ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,1%, εμφανίζοντας μηδενική ανάπτυξη, πρόεβλεψε, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Ο κ. Κέκιτς ανέλυσε κάποια σενάρια για την παγκόσμια οικονομία, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι προβλέψεις είναι πως κατά 60% θα κυριαρχήσει ψηλή ανεργία και αδύναμη ζήτηση στις πλούσιες  χώρες, ότι θα σημειωθεί μείωση των κυβερνητικών δαπανών γενικά, ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αρχίσει να ανακάμπτει και ότι η Κίνα θα κατορθώσει να έχει ανάπτυξη της τάξης του 8%.

Σε σύντομη αναφορά του για την Κύπρο, μίλησε για τους κινδύνους που ενέχονται λόγω της έκθεσης της κυπριακής οικονομίας στην ελληνική. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι είναι ότι φαίνεται προς το παρόν ότι θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι το μπλοκ του ευρώ θα διατηρηθεί. Παράλληλα, εξήρε το ρόλο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι «είναι ένας από τους καλούς» της Ευρώπης.

«Για νέα εμπόδια και αβεβαιότητες» όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική προοπτική, έκανε  λόγο στη δική του παρέμβαση ο Διευθυντής του Γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη Εμάνιουελ βαν ντερ Μενσπρούγκε.  Πρέπει, ανέφερε, να εκπληρωθούν δύο κρίσιμης σημασίας πολιτικές: οι ευρωπαϊκές πολιτικές που προωθούνται να υλοποιηθούν και οι ΗΠΑ να εμποδίσουν μια δραστική αύξηση των

Keywords
Τυχαία Θέματα