Economist εναντίον Μέρκελ με φόντο την παγκόσμια οικονομία

«Βάλε μπρος τις μηχανές Αγκελα».

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το έγκυρο αγγλικό περιοδικό Economist το οποίο καλεί την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους γιατί ο χρόνος εξαντλείται και όλος ο πλανήτης πλέον κινδυνεύει.

Ο Economist, στο εξώφυλλό του, παρομοιάζει

την παγκόσμια οικονομία με τάνκερ που βυθίζεται και ένας επιβάτης καλεί την Άγκελα Μέρκελ να δώσει την έγκρισή της να βάλουν τις μηχανές μπρος.

Το άρθρο δε, ξεκινά με την φράση «στις σωσίβιες λέμβους!», ως το σαφές μήνυμα που στέλνουν διεθνώς οι αγορές, οι οποίες σπεύδουν να αγοράσουν ομόλογα από κράτη με «ασφαλείς» οικονομίες, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη που παραπαίει και ο κίνδυνος της καταστροφής, να έχουν βάλει σε δύσκολο δρόμο την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα και οι αναδυόμενες οικονομίες, επισημαίνει, «έχουν χτυπήσει στον τοίχο».

Η αποδυνάμωση του ευρώ και το χάος από μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα, οι διαφωνίες των πολιτικών και η περιορισμένη ρευστότητα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες, στήνουν, σημειώνει, ένα δύσκολο σκηνικό.

Όπως σημειώνει το οικονομικό περιοδικό, η ανάπτυξη έχει χτυπήσει σε τοίχο ακόμη και σε αναδυόμενες οικονομίες και το σκηνικό είναι πολύ δύσκολο με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει την αποδυνάμωση του ευρώ και μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα. «Έγιναν λάθη από τους πιστωτές στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Η εμμονή στη λιτότητα και τα πακέτα διάσωσης, που αποδείχτηκαν ημίμετρα, υποστηρίζει, και η καθυστέρηση της τραπεζικής ενοποίησης έφεραν το ευρώ κοντά στην καταστροφή με μεγάλες ευθύνες του Βερολίνου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, ακόμα και νωρίτερα, αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα τρομάξει τις αγορές. Το κόστος για την ίδια την κα Μέρκελ μπορεί να είναι η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό, αλλά τα οφέλη μπορεί να έρθουν και πάλι γιατί θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η παγκόσμια οικονομία θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα μακριά από την καταστροφή» καταλήγει ο Economist.

Keywords
Τυχαία Θέματα