Ernst & Young: Οι αυξανόμενες πτωχεύσεις πιέζουν τις τράπεζες

Οι τράπεζες αποφεύγουν τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις.

Η πιστωτική στενότητα εντείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι αυξανόμενες πτωχεύσεις πιέζουν τις τράπεζες προς την εσωστρέφεια, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young.

Οι τράπεζες αποφεύγουν τις εκτενείς αναδιαρθρώσεις και τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια, και επικεντρώνονται

στο «νοικοκύρεμα», καθώς οι πιέσεις από την ευρύτερη οικονομία εντείνονται και νέοι κανονισμοί επιδεινώνουν την εικόνα των ισολογισμών τους. Ο δανεισμός προς όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας μειώνεται, ενώ οι τράπεζες προβλέπουν αύξηση των πτωχεύσεων σε όλους τους βασικούς τομείς στην Ευρώπη.

O Γιώργος Παπαδημητρίου, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών της Ernst & Young στη Νοτιανατολική Ευρώπη, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι την ώρα που οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και εργάζονται συστηματικά, εν μέσω του τέταρτου κατά σειρά για την Ελλάδα έτους ύφεσης, για την οριστικοποίηση των πλάνων επανακεφαλαιοποίησής τους, παρατηρούμε ότι και σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο οι τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα προβληματισμένες έως και απαισιόδοξες για τις προοπτικές ανάπτυξης το 2012.

Το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και το επερχόμενο εποπτικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου, δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένουν αύξηση των περιπτώσεων αδυναμίας πληρωμής (χρεοκοπίας) σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ο προβληματισμός είναι εντονότερος για τους κλάδους των κατασκευών, όπου το 46% των τραπεζών βλέπουν αύξηση των χρεοκοπιών. Ακολουθούν η αυτοκινητοβιομηχανία, το εταιρικό (corporate) real estate, οι υπηρεσίες και οι μεταφορές, όπου το 38% των τραπεζών αναμένουν αύξηση των χρεοκοπιών. Οι κλάδοι των χημικών, των φαρμακευτικών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θεωρούνται ως οι πιο υγιείς, αν και οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη βλέπουν τον κίνδυνο των χρεοκοπιών να αυξάνεται. Η αναχρηματοδότηση αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα στο real estate και τις κατασκευές.

Οι τράπεζες υιοθετούν αυστηρότερες πιστωτικές πολιτικές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, υπάρχει όμως υψηλός βαθμός συσχέτισης μεταξύ των κλάδων που περιμένουν χρεοκοπίες και αυτών στους οποίους περιορίζονται τα δάνεια, όπως στο real estate, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές και τις υποδομές.

Ο δανεισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, θα συρρικνωθεί περισσότερο στους κλάδους του εταιρικού (corporate) real estate και των κατασκευών, όπου 40% των τραπεζών βλέπουν ακόμη πιο περιορισμένες πιστωτικές πολιτικές. Η τάση όμως αυτή δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την Ευρώπη. Ποσοστό 61% των τραπεζών στην Πολωνία και τις Σκανδιναβικές χώρες αναμένουν περιορισμό των πιστώσεων προς το εταιρικό (corporate) real estate, ενώ αντίθετα 75% των τραπεζών στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δε βλέπουν συρρίκνωση.


Keywords
Τυχαία Θέματα