Financial Times: Προ των πυλών η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού προγράμματος

«Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας».

Η Ευρωζώνη εμφανίζεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί μια χαλάρωση των όρων του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Το ρεπορτάζ της FTD έχει τίτλο: «Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας» και υπότιτλο «Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα

στην Ευρωζώνη. Γι’ αυτό η χώρα μπορεί να ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις – κι αυτό μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας».

Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση προκύψει, θα απαιτήσει αλλαγές στο πρόγραμμα της χώρας, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές κοντά στην υπόθεση. Εάν τα άλλα κράτη μέλη θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν τέτοιες διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι Financial Times Deutschland.

Η τρόικα προχωρά με βάση την υπόθεση ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραβιάσει τους όρους του σχεδίου μεταρρύθμισης, τονίζει η εφημερίδα με βάση τις πηγές της.  Πίσω από τη στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αθήνας κρύβεται ο κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ από τη δανειακή βοήθεια και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως σημειώνουν οι FTD.

Η τρόικα αναμένεται να επιβεβαιώσει στην επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δεν έχει υλοποιηθεί, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε πολιτικούς σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, αναφέρουν οι FT Deutschland.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές ζητούν ακόμη από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. «Αναμένουμε από τους Έλληνες να τηρήσουν τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στους FTD. Σύμφωνα, εξάλλου, με οικονομικούς αναλυτές, μπορεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να μην συμφέρει κανέναν, ωστόσο είναι λάθος να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα