«Mπλόκο» στους οίκους αξιολόγησης ετοιμάζει η Κομισιόν

Θα απαγορευθούν οι αξιολογήσεις χωρών που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» προγραμμάτων στήριξης.

Έτοιμη να επιτρέψει στις αρχές ελέγχου των κρατών – μελών της ευρωζώνης να απαγορεύσουν τη δημοσιοποίηση αξιολογήσεων από τους οίκους, ιδιαίτερα για χώρες οι οποίες βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» προγραμμάτων στήριξης, είναι η ΕΕ.

Όπως αποκάλυψε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, «εξετάζουμε το όλο θέμα με πολλή σοβαρότητα, ιδιαίτερα για χώρες οι οποίες έχουν δεχθεί οικονομική στήριξη και εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Παράλληλα,

ο κ. Μπαρνιέ υποστήριξε ότι η Κομισιόν θα φροντίσει να «εξαναγκάσει» τους οίκους να δημοσιοποιούν όλες τις εσωτερικές αναλύσεις που χρησιμοποιούν, προκειμένου να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, ιδιαίτερα εάν αυτή αφορά υποβάθμιση. «Αυτό για το οποίο θέλουμε να βεβαιωθούμε, είναι ότι οι οίκοι έχουν ένα απόλυτα ξεκάθαρο και χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις μοντέλο «μέτρησης», προκειμένου να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας» ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μεταξύ των κριτηρίων βάσει των οποίων θα μπορέσει να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση της αξιολόγησης μιας χώρας, θα είναι και το ποιες θα είναι οι συνέπειες για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εάν αυτή η χώρα υποβαθμιστεί.

Επισημαίνεται ότι η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο και την «ένταξη» μικρότερων οίκων αξιολόγησης -πέραν των γνωστών Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s- στην αγορά αξιολογήσεων κρατών, αλλά και επιχειρήσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

Επιπρόσθετα, η Κομισιόν έχει προτείνει να υπάρξει διακοπή του επονομαζόμενου «high frequency trading» (αγορές ή πωλήσεις μετοχών, για τις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ειδικοί μαθηματικοί αλγόριθμοι και που είθισται να είναι ελαφρώς «σκοτεινές» και να μην υπόκεινται σε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές).

«Κανείς μας δεν θα πρέπει να ξεχνά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση και το τι μας έμαθε για τη χρήση αυτών των περίεργων και πολύπλοκων μοντέλων επενδύσεων, τα οποία την επέτειναν» προσέθεσε ο κ. Μπαρνιέ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι μια τέτοια διακοπή θα «κοστίσει» μεταξύ 512 και 732 εκατ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, ποσό το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να καλυφθεί πλήρως από τις τράπεζες. Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν επισήμως από τον κ. Μπαρνιέ εντός του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα