Paris Match:«Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που τρομάζει την Ευρώπη»

Με υπότιτλο «Η Αθήνα μοιάζει όλο και λιγότερο με ευρωπαική πρωτεύουσα, και δίνοντας μια άθλια εικόνα της όπου χρυσαυγίτες, αναρχικοί, κλοσάρ και ναρκομανείς έχουν καταλάβει την πόλη», το γαλλικό περιοδικό Paris Match, παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη».

«Η Ελλάδα

βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας των τραγικών λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων…Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης» λέει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό.
Όταν ο δημοσιογράφος διερωτάται: «…η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης;», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:
«Ο ελληνικός λαός υπεβλήθη στις χείριστες θεραπείες. Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι μεγάλες χώρες βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της εμπειρίας. Αν η συνταγή λειτουργήσει σε μας, τα πειραματόζωα, θα εξάγουμε την συνταγή για να την εφαρμόσουμε σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Αν αποτύχει, τόσο το χειρότερο για τους Έλληνες».

Ερώτηση: Η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Πώς φτάσατε εδώ ;
Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης του συστήματος, στην καρδιά της κρίσης του οικονομικού μοντέλου των αγορών και δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ιστορία. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια φαινόμενα από το 1929. Τότε, η Αμερική και η Ευρώπη δεν έκαναν τις ίδιες επιλογές. Στις ΗΠΑ ο Ρούσβελτ επέλεξε να υλοποιήσει το Σχέδιο Μάρσαλ και μια πολιτική ανάπτυξης για να στηρίξει τους ανέργους. Η Ευρώπη δεν επέλεξε αυτό το δρόμο και έτσι φτάσαμε στην άνοδο του νεοναζισμού.

Στην επόμενη ερώτηση: «Δεν φοβόσαστε μήπως η ακροδεξιά κερδίσει περισσότερο έδαφος στις επόμενες εκλογές;», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως ήταν μια ψήφος κόντρα στο πολιτικό σύστημα:
«Το ποσοστό των νεοναζί, μας εξέπληξε όλους, αλλά δεν πρόκειται παρά για έκφραση μιας μεγάλης δυσανασχέτησης της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν μια ψήφος κατά της πολιτικής. Πολύς κόσμος δεν κατάλαβε τι κρυβόταν πραγματικά πίσω από τα λαϊκίστικα σλόγκαν…Τώρα που οι εκλογείς ανακαλύπτουν ποιοι είναι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύω ότι θα τους ψηφίσουν πολύ λιγότεροι».

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που περιγράφει ο ανταποκριτής του γαλλικού περιοδικού από το κέντρο της Αθήνας. Περιγράφει ένα απόγευμα,γέροι και παιδιά βρίσκονται έξω στις πλατείες. Ξαφνικά ένας Πακιστανός εμφανίζεται τρεκλίζοντας και από το πουθενά ο Πάνος, μέλος του κόμματος Χρυσή Αυγή, βρίσκεται μπροστά του και του φωνάζει: «φύγε από δω ηλίθιε, μαλάκα, καταραμένε!». Κανείς δεν αντιδρά, τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν μπροστά σε ένα τοίχο με ένα γκράφιτι που λέει »η Ελλάδα στους Ελληνες, έξω οι ξένοι». Οι γέροι που κάθονται στα παγκάκια, κάτω από τις πορτοκαλιές, κοιτάζουν αδιάφοροι. Η σκηνή είναι συνηθισμένη. Η Χρυσή Αυγή, μια άγνωστη οργάνωση, κέρδισε περίπου 7% στις τελευταίες εκλογές.
Και το περιο

Keywords
Τυχαία Θέματα