Αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων, μείωση σε αυτά των χορηγήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Άνοδο παρουσίασε, το Μάρτιο του 2012, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων παρουσίασε πτώση, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος παρουσίασε άνοδο κατά οκτώ μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,94%. Αποτέλεσμα

των παραπάνω εξελίξεων ήταν το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να αυξηθεί κατά έξι μονάδες βάσης, στο 2,89%.

Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε πτώση κατά έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,80% και το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,31%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 7,69% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 6,63% για δάνεια από 250.000 μέχρι ένα εκατ. ευρώ και κατά 35 μονάδες βάσης στο 6,16% για δάνεια άνω του ενός εκατ. ευρώ.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 3,62%. Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων παρουσίασε μείωση κατά εννέα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, το Μάρτιο του 2012, στο 6,36%.

Αύξηση παρουσίασε, το Μάρτιο του 2012, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε μείωση.  Ειδικότερα, το Μάρτιο του 2012, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως δύο έτη αυξήθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 4,61% και το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,63%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών μειώθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,52% για τα στεγαστικά δάνεια, κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 5,19% για τα επιχειρηματικά δάνεια και κατά επτά μονάδες βάσης στο 6,32% για τα επαγγελματικά δάνεια.  Έτσι, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρουσίασε αύξηση κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,83%, ενώ το μέσο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε πτώση κατά πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,19%.

Keywords
Τυχαία Θέματα