Στον Ευάγγελο Βενιζέλο περνάει η «σκυτάλη» των διερευνητικών εντολών

Επιστρέφει την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την αποτυχημένη κατάληξη των επαφών που είχε για ένα διήμερο με τους πολιτικούς αρχηγούς. Την σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος,

ο οποίος θα λάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «έχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη». Υπογράμμισε πάντως πως «η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ». «Θα επιμείνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων» τόνισε και διαβεβαίωσε τους πολίτες: «Δεν πρόκειται να τους προδώσουμε, δεν πρόκειται να γίνουμε σαν τους άλλους».

Ο κύκλος των διερευνητικών επαφών του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά διαπιστώθηκε εκ νέου ότι δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης. «Εξήγησα στον κ. Τσίπρα ότι οι όροι που έθεσε, δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση της χώρας» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο λαός ψήφισε δύο πράγματα: παραμονή στο ευρώ και αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας με την καταγγελία της σύμβασης ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, που απομονώνει την Ελλάδα από παντού. Δεν μου ζητά ο κ. Τσίπρας να αποσύρω την υπογραφή μου, μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης και προανήγγειλε ότι θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης και στηρίζοντας δύο λύσεις.

Η πρώτη έγκειται στην πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με τη συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εναλλακτικά, όπως εξήγησε, εφόσον διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δυνάμεων που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και άλλες δυνάμεις να σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την στηρίξει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας τού αντιπρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα πάγωνε τις διαδικασίες για ένα διάστημα. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο», εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επιλογή «επιτείνει την ύφεση και την αβεβαιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα