Αγωνία για τη σύνταξη του Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων

Χωρίς σύνταξη Δεκεμβρίου και δώρο Χριστουγέννων κινδυνεύουν να αφήσουν τους συνταξιούχους τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή της 6ης δόσης του δανείου από την Τρόικα.

Δεδομένου ότι οι δυνατότητες

δανεισμού μέσω των τραπεζών με repos έχουν εξαντληθεί, αναζητούνται άλλες λύσεις, όπως ετεροχρονισμός στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, για το οποίο μελετάται να δοθεί στις 22 του μηνός και όχι στις 15, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Μία άλλη εναλλακτική είναι ο δανεισμός για 14 ημέρες από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Αντίστοιχο δάνειο από το Ταμείο Βενζινοπωλών θα λάβει και ο ΟΑΕΕ για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών του αναγκών.

Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλέον οριακή, με τις διοικήσεις να καταφεύγουν σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων. Ήδη, το ΙΚΑ θα χρηματοδοτήσει με ομόλογα του Δημοσίου τη λήξη ομολόγων repos, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενός ομολόγου 350 εκατ. που λήγει στις 16 Νοεμβρίου και ενός ομολόγου 300 εκατ. που λήγει στις 23 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα, η διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε σε εσωτερικό δανεισμό 100 εκατ. από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και 130 εκατ. από το ΕΤΕΑΜ. Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προκαταβολή 370 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2012.

Την Τετάρτη πρόκειται να επαναληφθεί σύσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, προκειμένου να αναζητηθούν κονδύλια στον προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η «στάση πληρωμών» των ασφαλιστικών ταμείων.

Ανάλογη σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη και με την συμμετοχή του κ. Σαχινίδη και υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων, στη διάρκεια της οποίας προσδιορίσθηκαν επακριβώς οι ανάγκες των Ταμείων και αναλύθηκαν τα ενδεχόμενα αναζήτησης χρημάτων από το εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω δανεισμού από άλλα Ταμεία ή η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε repos.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε προς τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας ότι «δεν έχει ορατή λύση στο πρόβλημα» και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη την Τετάρτη, αφού προηγουμένως «ξεσκονίσει» τα υπόλοιπα όλων των «κωδικών του προϋπολογισμού».

«Εάν δεν εκταμιευτεί η έκτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» προειδοποίησε μέσω του Σκάι την Τρίτη και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, αφήνοντας να εννοηθεί πως, χωρίς τη νέα δόση, θα υπάρξει πρόβλημα καταβολής των συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα