Η ώρα της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Παπαδήμου

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη, η τριήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του, ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του

ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παρέσχε στήριξη στο νέο πρωθυπουργό, απέρριψε την κριτική κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση, ενώ υπεραμύνθηκε της πρότασής του για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια ύστατη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει, για «να είναι η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας» και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητα τα κονδύλια που περιέχονται στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με στόχο, όπως είπε, για πρώτη φορά η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα.

Στον «ειδικού σκοπού» και «συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα» χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης εστίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αφού, όπως είπε, «εμείς δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες της απελθούσας κυβέρνησης, δεν δίνουμε άφεση αμαρτιών, δεν μπαίνουμε στο ίδιο κάδρο».

Επίθεση στη νέα κυβέρνηση εξαπέλυσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογράμμισε την ανάγκη να μην υποκύψει ο λαός «στο όργιο των εκβιασμών», με αφορμή τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητά η ΕΕ από τα κόμματα της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η τρικομματική κυβέρνηση συγκροτήθηκε γρήγορα, διότι για την κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας πως ο φόβος αυτός υπάρχει, διότι η έξοδος από την ευρωζώνη δημιουργεί προϋποθέσεις στο λαϊκό κίνημα να αντεπιτεθεί.

Επιτέθηκε επίσης στον ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο σχήμα.

Απευθυνόμενος στο νέο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πως ζητά από το λαό να αυτοκτονήσει για μια συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου), που έχει ήδη γίνει κουρελόχαρτο.

«Τι διαφορετικό θα κάνετε από αυτά που έκανε ο κ. Παπανδρέου;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον κ. Παπαδήμο.

Παράλληλα, διερωτήθηκε πώς αισθάνονται τώρα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν στα υπουργικά έδρανα «εκπροσώπους της ακροδεξιάς».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, επανέλαβε πως το κόμμα της θα στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, πιστεύοντας πως είναι απολύτως αναγκαίο «να σωθεί η

Keywords
Τυχαία Θέματα