«Ανάσα» 1.000.000.000 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα

Στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 22 Δεκεμβρίου 2011 προχωρά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η επαναληπτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2011), προκειμένου να λάβει μέχρι ένα δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από την Εθνική Τράπεζα

μέχρι του ποσού του ενός δισ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών, εντάσσεται στο πλαίσιο του Nόμου 3723/2008 για την ενίσχυση της οικονομίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 28 δισ. ευρώ (επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη), το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε και την ενίσχυση των τραπεζών με πέντε δισ. ευρώ μέσω προνομιούχων μετοχών.

Ωστόσο, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, είχε κρίνει ότι η Εθνική Τράπεζα δεν χρειαζόταν το ποσό που της αναλογούσε με βάση το μερίδιο αγοράς της και έκανε χρήση μόλις 350 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, η γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας είχε αποφασίσει την επιστροφή των κεφαλαίων αυτών στο Δημόσιο, αίτημα που δεν έκανε αποδεκτό η ΤτΕ, εκτιμώντας ότι ήδη είχε αρχίσει να επιδεινώνεται το κλίμα της εγχώριας οικονομίας.

Αποτέλεσμα ήταν από το σύνολο των πέντε δισ. ευρώ, που προέβλεπε το πρόγραμμα (15 δισ. ευρώ εγγυήσεις, οκτώ δισ. ευρώ ομόλογα και πέντε δισ. ευρώ προνομιούχες), οι τράπεζες να αντλήσουν συνολικά μόλις τέσσερα δισ. ευρώ.

Έτσι, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δρομολογεί τις διαδικασίες, προκειμένου να αντλήσει το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ που είχε μείνει αδιάθετο και μάλιστα με κινήσεις-εξπρές, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρήσης.

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, που θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου εκκρεμούν οι «κεφαλαιακές» συνέπειες του PSI και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock.

Keywords
Τυχαία Θέματα